България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център

...
България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център
Коментари Харесай

Майк Помпейо в София: България може да бъде ключов енергиен център, не финансирайте Путин

България има шанса да осъществя капацитета си като енергиен център в Югоизточна Европа . Toва заяви в София някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо.

Той приказва на проведена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тематика: „ Геополитическата значителност на България: След нашествието в Украйна и капацитетът на България като районен енергиен водач “.

" Само тъй като страната ви реши да откаже да заплаща в рубли, съветският президент Владимир Путин подреди на нефтените си картели да спрат доставките за вас ", сподели Помпейо и добави, че прекъсването на газа за България е изправило бизнесите пред вероятността да нямат благонадежден източник на сила.

" С отхвърли си от нуклеарната сила и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, " ние предадохме личните си нации ", добави той.

" Можем да начертаем нов път и съм убеден, че България ще го направи ", съобщи Помпейо и добави, че отговорът на проблемите с енергийните доставки не би трябвало да се търси в чужбина, а тук, в това число посредством капацитета за рандеман на шистов газ. Българската стопанска система се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в това време страната има находища от 500 милиарда кубични метра, сподели Помпейо и прикани за понижаване на бюрокрацията, тъй че тези находища да могат да бъдат добивани на цени, които всеки български жител да може да си разреши.

Днешните фракинг технологии за рандеман на шистов газ са доста по-чисти от съветския нефт, сподели Помпейо.

„ Не позволявайте на тесногръди, зле осведомени, неосноваващи се на обстоятелствата причини на шепа деятели да унищожат бъдещето на вашите нации “, прикани Помпейо. 

Русия атакува Украйна в края на февруари, защото държавното управление на американския президент Джо Байдън не сподели същото равнище на увереност като това на предходния държавен глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съобщи още Майк Помпейо по време на форума, проведен от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По думите му съветският президент Владимир Путин не се е трансформирал и е един от най-последователните европейски водачи.

Бившият държавен секретар изреди редица изказвания и дейности на Путин, показателни за това, че той работи против Запада – от изказването му през 2005 година, че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата покруса в света, през нахлуването в Грузия през 2008 година, до анексирането на Крим през 2014 година и нахлуването в Украйна през 2022 година

" Президентът Тръмп взе упоритостите му насериозно. Демонстрирахме увереност, предоставихме на украинците отбранителни оръжия по метод - нещо, което предходни администрации отхвърлиха. Мисля, че Путин пресметна, че в случай че предприеме нахлуване в Украйна, ще има съществени и действителни ответни дейности ", сподели Помпейо. " За страдание, нещото, което се промени, бе, че администрацията на Байдън не сподели същото равнище на увереност. "

Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 година и изтеглянето на контингента на Съединени американски щати под управлението на Байдън, бе още една зелена светлина за Путин да продължи с проектите си за нахлуване в Европа, сподели Помпейо. " Всички ние би трябвало да се учим от тези неточности. Това ще бъде потребно, до момента в който се противопоставяме на Русия и когато стартираме да възвръщаме Украйна. "

Според него огромното оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от предстоящото, а енергетиката , която разрешава на Кремъл да упражнява въздействие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР