България има сериозен резерв на пазара на труда от 200

...
България има сериозен резерв на пазара на труда от 200
Коментари Харесай

В България има резерв на пазара на труда от 200 хил. работници

България има сериозен запас на пазара на труда от 200 и няколко хиляди неактивни в трудоспособна възраст. Приоритет в Националния проект за деяние по заетостта за идната година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за благоприятни условия за претовареност на хората с увреждания. Това сподели пред публицисти заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Той откри конференция за обявяване на резултатите от извършена оценка на резултата от прилаганата политика на пазара на труда, осведоми Българска телеграфна агенция.

Тези над 200 хиляди души не са регистрирани в Бюрата по труда. Те постоянно нито учат, нито работят, нито вземат участие в курсове за спомагателна подготовка. Чрез посредници страната ще се опита първо да ги намери, по-късно да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които занапред се приготвят. Всички услуги са безвъзмездни.

Сред групата има хора, които са свръхквалифицирани и те смятат, че регистрацията им в Бюрата по труда не би съдействала за тяхната реализация, сподели в отговор на въпрос Лазар Лазаров. По думите му те обаче би трябвало да знаят, че изследването на политиките на пазара на труда и оценката на чистия резултат демонстрира, че всички, които са с висше обучение и са включени в ограничения и стратегии, след това си намират бързо реализация или резервират работните места.

Сред неактивните има и контингент от хора със приблизително професионално обучение, което дружно с дребни спомагателни курсове, според от развиването в района, може да им обезпечи бързо реализация. Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи отвън страната. Други пък имат благосъстоятелност, която ръководят дейно. Има и такива, които евентуално работят без трудов контракт. Вредите от недекларираната претовареност се изясняват в акции на ГИТ, взаимно с други държавни институции.

В Националния проект за деяние по заетостта през 2020 година акцент ще бъде подобряването на възможностите и опциите на работната мощ да отговори на провокациите на пазара на труда и на търсенето на работодателите посредством повишение на опциите за включване в образование, съответстващо на търсенето. Затова ще оказват помощ и прогнозите, които се вършат на районно равнище за потребностите.

В Националния проект за заетостта средствата ще бъдат ориентирани в композиция за стратегии за подготовка и субсидирана претовареност. Ще се продължат тези национални стратегии, които имат добър резултат, като огромна част от тях са свързани и с хората в предпенсионна възраст, дълготрайно безработните и младежи до 29 годишна възраст.

България и МТСП през идващия програмен интервал ще разполага с съвсем двоен запас в региона на ограничения и политики в региона на пазара на труда. Те ще допълват националните ограничения, сподели още Лазар Лазаров.

Над 62 на 100 от участниците в стратегии и ограничения за претовареност и образование, финансирани от държавния бюджет, по-късно са почнали работа или личен бизнес, сподели Лазар Лазаров при откриването на конференцията.

Докладът показва главните резултати от извършеното второ проучване на последващата оценка на резултата от дейната политика на пазара на труда на самостоятелно равнище, като са оценени стратегиите и ограниченията, включени в Националния проект за деяние по заетостта през 2017 година За съпоставяне при предходното проучване хората, които са се осъществили сполучливо на пазара на труда са били малко под 60 %. Безработните, взели участие в стратегиите и ограниченията, са имали почти два пъти по-голям късмет да си намерят работа спрямо незаетите, които не са били включени в стратегиите и ограниченията.

Резултатите от проучването демонстрират още, че най-ефективни са дейностите, ориентирани към работодатели в частния бранш, защото участниците по-често остават на работа след приключването на програмата или мярката точно във компаниите в частния бранш. Оценката демонстрира също, че стратегиите и ограниченията за претовареност са съдействали в по-голяма степен за понижаване броя на безработните дами спрямо незаетите мъже.

Голям е приносът на дейната политика на пазара на труда измежду хората с ниско обучение, защото присъединяване им в стратегиите и ограниченията способства за по-лесна реализация на пазара на труда по-късно. Освен това съвсем всички запитани работодатели (96 % ) декларират, че не са уволнили нито един служащ, заради това че са наели чиновници на субсидирани работни места.

В изискванията на стопански напредък и ниска безработица ограниченията, ориентирани към работодателите, наемащи безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда, имат по-висок чист резултат, в сравнение с в условия на рецесия. Освен това нарастването на чистия резултат от актуалното проучване, спрямо предходните, се дължи най-вече на по-високия чист резултат при дамите, хората с главно обучение, както и на тези, живеещи в регионалните и другите градове. Това значи, че точно на тях би трябвало да се обърне особено внимание в дейната политика на пазара на труда в идващите няколко години, сподели зам.-министър Лазаров.

Направените проучвания демонстрират, че според от трендовете на пазара на труда би трябвало да се дават цели на разнообразни стратегии и ограничения. Така да вземем за пример, при висока безработица би трябвало да се употребяват стратегиите и ограниченията с висок чист резултат, защото посредством тях се понижава безработицата в страната, а при ниска безработица може да се обърне повече внимание на обществения резултат от стратегиите, добави зам.-министър Лазаров. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР