България има нужда от поне три детски болници в близко

...
България има нужда от поне три детски болници в близко
Коментари Харесай

Педиатър: България има нужда от поне три детски болници

България има потребност от най-малко три детски лечебни заведения в близко бъдеще, счита педиатърът проф. Виолета Йотова.

Създаването на Национална детска болница беше измежду обсъжданите тематики в областта на опазването на здравето при договарянията за бъдещо съдружно ръководство, предава БНР.

" Детската болница е измислена още преди 150 години и би трябвало да има и в България, извънредно време е “, споделя проф. Виолета Йотова, която управлява катедрата по педиатрия и здравна генетика в МУ-Варна, както и Първа детска клиника в университетската болница " Света Марина “ в морския град. И дава образец с други страни:

" Наскоро имах опция да вземам участие в една проведена консултация от английското посолство, на която техните калкулации демонстрираха, че на избран брой деца, би трябвало да има избран брой обслужващи ги детски сложни лечебни заведения. Това значи за България да имаме 7-8 такива лечебни заведения. Ние нямаме нито една. Една няма да свърши работа. Необходими са ни, в най-близко бъдеще, най-малко три детски лечебни заведения, тъй като там се усеща точно детето като в своя дом - то не се среща с кушетки, с възрастни заболели хора. Ресурси имаме, хора имаме. Остава положителната воля. Мисля, че в идващите 50 години, обществото би трябвало да бъде преди всичко, без значение, какви са ни политическите ни системи, желанията. “

При полемиките в областта на опазването на здравето 4-те партии, които договарят за съдружно държавно управление, се договориха, че построяването на Национална детска болница би трябвало да стартира след разбор на потребностите на детското опазване на здравето и нуждата от експерти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР