България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за

...
България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за
Коментари Харесай

Правителството ще актуализира бюджета в понеделник за да плати F-16 наведнъж

България има подготвеност да заплати едновременно сумата по договорката за изтребителите F-16, в понеделник следва изключително съвещание на Министерския съвет за актуализация на бюджета, заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред Радио " Фокус ". Горанов съобщи, че фискалният запас е в задоволително положителни нива и страната ни ще може да си разреши да заплати договорката вкупом.

" Сумата, която би трябвало да платим по контракта за закупуването на новото въоръжение за българската войска, е забележителна. Плащането, което би трябвало да се реализира вкупом, според диалозите ни с американската страна, е за към 1,2 милиарда $, които в целия си размер не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на изключително съвещание да разгледаме към този момент подписаните контракти сред българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация " изясни Горанов.

Страната ни работи и по още два плана, свързани с придобиването на нови качества - на сухопътните войски и на флота, сподели още Горанов. Той увери, че България има пари за договорката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми. На идващ стадий ще се купят още 8. Планира се те да бъдат купени на разсрочено заплащане, тъй като България към този момент ще има кредитна история. " Това няма да бъдат нови 2 милиарда, тъй като огромна част от устройствата са доставени на първия стадий ", изясни през вчерашния ден заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, който водеше договарянията със Съединени американски щати за пазаруване на самолетите.

Въпреки думите на Горанов държавното управление пласира дълг за 300 млн. лева при мощен инвеститорски интерес

Mинистърът на защитата Красимир Каракачанов подписа през вчерашния ден договорите за покупка на 8 изтребителя от Съединени американски щати F-16 Block 70. Ден по-рано държавното управление даде позволение за това, а договорът би трябвало да бъде утвърден и от Народното събрание, с цел да влезе в действие..

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите изтребители (34)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР