„България има един изначален проблем и това не са лекарите

...
„България има един изначален проблем и това не са лекарите
Коментари Харесай

Д-р Колчаков: Българското здравеопазване няма ресурси и няма как да работи

„ България има един изначален проблем и това не са лекарите в „ Пирогов “. Има система, която работи в България и тя би трябвало да бъде ресурсно обезпечена. И тук е главният проблем. В Европа има стандарти – там европейците заделят 9% от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето, а българинът – 4,5%. Какъв е крайният резултат – най-бързо умиращата нация в света. Ако вие нямате запаси, няма по какъв начин да желаете вашата система да работи “.

Това разяснява в „ Тази заран “ доктор Иван Колчаков, член на управата на „ Софиямед “, по отношение на митингите на чиновниците на „ Пирогов “.

„ България, с изключение на лечебни заведения за интензивно лекуване, които са прекомерно доста, трябваше да има лечебни заведения за долекуване. Този бранш въобще не се разви. Ако имаме лечебни заведения за долекуване, а такива могат да бъдат забележителна част от общинските лечебни заведения, без да се закриват, там този проблем щеше да бъде решен “, сподели доктор Колчаков.

По думите му у нас има десетки лечебни заведения като „ Пирогов “, които са държавни. Ръководството им се назначава от министъра на опазването на здравето, а в Закона за здравето висшата отговорност за политиката в опазването на здравето носи не здравният министър, а министър-председателят.

„ При държавните лечебни заведения страната е притежател, тя обезпечава ресурсите. Какъв е резултатът – доста драматичен. От тази позиция би трябвало да има смяна на политиката. Първата стъпка е смяна на финансирането, а втората - доизграждането на една европейска система на опазване на здравето “, изясни доктор Колчаков.

По думите му война на лекарите с НЗОК няма и няма по какъв начин да има.

„ Горещият картоф е трансфериран от тези, които носят отговорността – държавното управление, в ръцете на лекарите. Те би трябвало да водят някакъв неразбираем спор с НЗОК за запаси. Това нещо би трябвало да бъде променено коренно “, на мнение е той.

Според проф. Даниела Петрова, пулмолог в Университетска болница " Александровска ", чиновниците на „ Пирогов “ имат съображение да стачкуват.

„ В нашата процедура непрестанно се сблъскваме с пациенти, които са преболедували COVID-19 и след няколко месеца те демонстрират комплекс от недоволства, които са свързани с разнообразни органи и системи. Понякога част от тези пациенти се постанова да бъдат лекувани интензивно, което значи да бъдат приети в болница “, изясни проф. Петрова.

По думите ѝ не може да се направи точна сметка какъв брой коства лекуването на един постковиден пациент.

„ Може би към 80-85% от пациентите имат недоволства, само че те могат да бъдат лекувани в домашни условия. Това значи, че в тази ситуация грижите за тези пациенти поемат общопрактикуващите лекари. Тук имаме различен финансов бюджет. Около 15% е неотложно да бъдат признати за интензивно лекуване “, разяснява още проф. Даниела Петрова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР