България има достъп до 1.4 млрд. лв. по линия на

...
България има достъп до 1.4 млрд. лв. по линия на
Коментари Харесай

Санирането с парите по Плана вероятно ще е неефективно

България има достъп до 1.4 милиарда лева по линия на Плана за възобновяване и резистентност за вложения в енергийно възобновяване на многофамилните жилищни здания. Кандидатстването ще стартира на 15 ноември. Средствата за добре познатото саниране обаче може да се окажат незадоволителни поради заложеното 100-процентово финансиране на постройките, кандидатствали при първия стадий на програмата. При по този начин заложения механизъм по ПВУ ще бъдат актуализирани към 1200 здания.

Това стана ясно по време на конференцията „ Устойчиво енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “, проведена от „ Климатека “, Центърa за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “ и инициативна група „ Да възобновим България “.

По ПВУ е заложено отпущането на средствата да става на два стадия. При първия ще може да се кандидатства до 31 март 2023 година, като сдруженията на притежателите ще получат безплатно 100% от средствата за саниране. Вторият стадий за кандидатстване ще продължи до 31 декември, 2023 година, като утвърдените жилищни здания ще получат 80% безплатна финансова помощ от проекта, а останалите 20% ще са за сметка на притежателите.

Около 66 хиляди жилищни здания имат потребност от обновяване, по данни от Националната тактика за сградния фонд. Така на пръв взор солидната сума от 1.4 милиарда лева ще стигне за едвам 2% от всички здания, които подлежат на саниране, разяснява изпълнителният шеф на „ ЕнЕфект “ Драгомир Цанев. Според него би трябвало да бъде заменен модела на финансиране на постройките и да не се поемат разноски на 100% от страната. Със самоучастие на притежателите, по-широк кръг от хора биха се възползвали от заложените средства по програмата за саниране. Идеята на „ ЕнЕфект “ е последователно във времето да се премине към 50% самоучастие.

Сега взимаме от всички и даваме на малко. Около 95% от българите нямат достъп до възобновяване на жилищата, което е незаслужено. Сградите в дребните градове още веднъж ще са оставени на произвола на ориста. Няма и паралелна стратегия за тези, които остават отвън борда “, разяснява Цанев.
Несправедливост, надзор?
Технически паспорт и енергийно проучване на постройките ще са измежду нужните документи за кандидатстване. Разходите на утвърдените за саниране, ще бъдат възобновени по-късно. На тези, подали документи след 31 март 2023 година направените разноски няма да бъдат възстановявани. Според Цвета Наньова, заместник-председател на „ Българската фасилити мениджмънт асоциация “ би трябвало да отпадне опцията за връщане на първичната инвестиция в правенето на документите, тъй като е незаслужено за отпадналите.

Тук има една доста дребна смяна, която в действителност може да се окаже препъни камък и би трябвало да се познава от жителите. Сега те ще са виновни за качеството на енергийното проучване и ограниченията, предложени в техническите паспорти. Те би трябвало да са виновни към това, сигурен съм, че ще бъдат виновни, тъй като ще платят тези разноски от джоба си “, разяснява пред Economic.bg Цанев.

Оттам нататък топката още веднъж е в общините, тъй като те ще упражняват надзора. По думите на Цанев жителите би трябвало да бъдат доста взискателни към тях, само че и да предизвестяват контактните лица от общините при възможни проблеми, „ тъй че и строителният контрол да си свърши работата и да не приема изпълнени действия с явни или не толкоз явни неточности. “

През последните 6 години са актуализирани към 3000 здания, което е под 1% от сградния фонд в България. Средно на година гратис се санират към 200 здания. Около 66 хиляди здания имат потребност от обновяване, което значи, че на България ще са ѝ нужни 200 години, с цел да реновира всички здания с държавни пари.

По думите на изпълнителния шеф на „ ЕнЕфект “ с всяко едно ново ръководство на Министерство на регионалното развитие са се провеждали средства, на които са се обяснявали правилата и минусите на програмата.

Проблемите се схващат на техническо ниво от административния личен състав, само че липсва политическа воля да се осъществят нужните промени. Наблюдаваме доста съществени задръжки към прекосяването от 100-процентов грант към по-ниския. Въпросът е какво ще разбираем на хората, до които не стигне не 100 или 80-процентов грант, а никакъв. Това пояснение го изискуем на цялото общество “, съобщи Цанев.
Реформите и проблемите на общините
Получаването на средствата, заложени в ПВУ, минава през промени – промени в Закона за устройство на етажната благосъстоятелност, които бяха готови от служебното държавно управление, само че към момента не са импортирани в Народното събрание. Дефиницията за „ енергийна беднотия “ също би трябвало да бъде призната и избрана до март идната година. Според изпълнителния шеф на „ ЕнЕфект “ политическата неустойчивост може да окаже негативно въздействие върху качеството на промените. Въпреки това Цанев счита, че няма риск за финансирането на програмата.

Това, което ме тормози е,че промените могат да бъдат качествени и не толкоз качествени. За момента не виждам риск за тази стратегия, защото е една от първите, които би трябвало да стартира и една от най-важните. Предполагам, че финансирането ще стигне до България. Все отново би трябвало да имаме едно мислено и да настояваме тези промени да бъдат извършени и изпълнени допустимо най-добре “, съобщи Цанев.

В последния миг стана ясно, че програмата още веднъж ще бъде поверена на общините. През юни, по време на кабинета „ Петков “, районното министерство имаше концепция на първия стадий сдруженията да аплайват непосредствено във ведомството, а по-късно посредством публични поръчки да бъдат определени профилирани компании, които да оперират в шестте региона за обмисляне и да ръководят програмата. С идването на служебното държавно управление обаче стана ясно, че процедурата по кандидатстване ще се ръководи от общините. Те ще би трябвало да входират всички планови оферти в Министерство на регионалното развитие.

Липсва информация ние какво да вършим като община. Миналата година се говореше за оптимизация на администрацията, в този момент програмата отново е при общините. Ако бяхме съкратили личния състав, в този момент нямаше кой да поеме тази работа “, разяснява Тодор Попов от Община Габрово.
Качеството
Проф. Димитър Назърски от „ Българската асоциация за изолации в строителството “ (БАИС) разяснява, че по предходните стратегии е било заложено постройките да реализират клас C на енергийна успеваемост, а при сегашната – клас B. За това огромно значение ще играят материалите и тяхното качество. Професорът напомни, че при старите стратегии се е разчитало само на опита на служащите от строителните компании. Нещо повече – строителните компании са търсили топлоизолация с по-ниска компактност, с цел да е по-евтино. Така даже производителите утежниха продукцията си, разяснява професорът.

Сега не би трябвало да вървим по същата пътека. Общините би трябвало да изискват повече. Това, което е налично като топло и хидроизолация, би трябвало да се реновира и да се добави нов топлоизолационен пласт, а не да се маха всичко до основи. “

По думите му даже притежателите би трябвало да наблюдават по какъв начин се прави санирането, тъй като на надзора доста не може да се разчита. Професорът означи, че при проблем с структурата на постройката, не може да се прави енергийно възобновяване. БАИС ще издаде в детайли управление във връзка с топлоизолацията до края на годината. Целта е да се подкрепят строителните компании, вложителите, надзорниците и жителите.

С положителни материали, само че неприятно осъществяване ще получим само неприятен артикул ", уточни Назърски.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР