България и в момента отговаря на всички критерии за пълноправно

...
България и в момента отговаря на всички критерии за пълноправно
Коментари Харесай

Пеканов: Когато Борисов ядеше торта с Курц, можеше да му обясни, че мигрантите не идват от България

България и сега дава отговор на всички критерии за пълноправно участие в Шенгенското пространство, само че Австрия е обезпокоена от незаконната миграция, която минава през целия Балкански полуостров, разяснява Пеканов пред  и напомни срещите на Борисов като министър председател с тогавашния канцлер.

" През 2016 година, откакто стартира мигрантската рецесия, се разви тезата, че огромна част от тези хора идват по Балканския маршрут. Разви я тогавашният канцлер Себастиан Курц. Това е доста мощна теза в австрийското общество. Борисов споделя по какъв начин тогава е имало нулева миграция, а тази теза се зароди по негово време. Борисов тогава постоянно се срещаше с Курц и когато ядяха торта можеше да му изясни, че мигрантите не идват от България ", разяснява Пеканов.

Според него България и сега дава отговор на всички критерии за пълноправно участие в Шенгенското пространство. Той не спести рецензии и към кабинета " Денков ".

" Преди към две седмици министър председателят Денков, откакто пристигнаха спомагателните условия на Австрия, сподели, че е недопустимо да влезем само по въздух и вода, в случай че няма ясна дата за сухопътните граници. Това беше вярната реакция, само че имах терзания, че позицията ще се промени. Доста от позициите на " Промяната " непрекъснато са в някаква смяна. Една седмица по-късно Кирил Петков сподели, че даже да няма дата би трябвало да влезем автоматизирано и да няма ново решение, когато осъществим изискванията. Преди няколко дни се оказа, че и с това не се преборихме ", сподели още някогашният вицепремиер. 

Пеканов счита, че в този момент политическата конюнктура в Австрия и Европейски Съюз за участието ни в " Шенген " е по-добра, в сравнение с ще бъде в бъдеще.

" Ясно е, че страните от центъра - освен Австрия, само че и други страни, се пробват да затегнат използването на Дъблинското съглашение. В момента се търсят всевъзможни механизми, с цел да ни връщат от ден на ден обратно и да не ни одобряват в сухопътния Шенген ", посочи Пеканов.

" През 2024 година е изборна година в Европа, в това число в Австрия, в това число има и европейски избори. Това значи, че всяка една страна след европейските избори може да каже, че ще си намерения дали да одобри България със сухопътните й граници в Шенген ", уточни още Пеканов.

По думите му страната ни няма да вземе и цялата сума по Плана за възобновяване и резистентност, тъй като част от законите не дават отговор на това, което е дадено.

Запитан по кое време България ще влезе в Еврозоната, Пеканов сподели, че е песимистичен страната ни скоро да стане част от клуба на богатите. " България сега не покрива инфлационния аршин за Еврозоната ", сподели още някогашният длъжностен вицепремиер.

Според него Бюджет 2024 е относително добър, само че с цел да настигнем Европа, би трябвало да има повече политика по приходите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР