България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС,

...
България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС,
Коментари Харесай

СУПЕР СКАНДАЛ! България изнесла оръжия за 2 милиарда за Украйна, кой прибра 400 млн. „бонус”?

България и Унгария са единствени страни от НАТО и Европейски Съюз, които публично отхвърлят да изпращат военна помощ на Украйна. В същото време обаче България се оказва един от най-големите неофициални доставчици на украинците, продавайки рекордно количество оръжие от началото на съветската атака на 24 февруари.

Сметките на специалистите демонстрират, че до този миг България е пласирала амуниции и оръжие за минимум 1 милиард евро (2 милиарда лв., б.ред. ) в Украйна посредством медиатори.

Narod.bg напомня, че съгласно отколешна корупционна традиция някой, облечен с власт, е гушнал най-малко 20% от договорката във тип на комисионна, т.е., 400 милиона лв. – колосална спекулация, която може да бъде разнищена от прокуратурата.

Българският оръжеен бизнес постоянно е печелил добре от размириците в региони, които обичайно се употребяват руски оръжейни системи.

Оръжейните предприятия на страната създават амуниции за руските оръжия, както и български разработки на основата на това въоръжение, което в множеството случаи се оказва доста по-добро и коства повече на интернационалните пазари.

Сега българската оръжейна индустрия се оказва един от най-големите източници на муниции, създадени от руските стандарти, за украинската войска.

Директната продажбата на оръжие на Украйна обаче е проблем за множеството български партии. Близо 30% от българите непосредствено поддържат Русия в спора, половината имат мощни проруски сантименти, излишък от тоталитарния комунистически режим, а 70% от популацията има вяра, че изпращането на оръжие замесва България непосредствено в спора.

В същото време оръжейните предприятия, най-големите, от които са държавни, осъществят големи облаги и наемат доста нови чиновници на по-високи заплати, което е от изгода за градове като Сопот, Карлово и Казанлък, където са заводите

Пред EURACTIV България Александър Михайлов, който е някогашен изпълнителен шеф на държавната компания „ Кинтекс “, през която минава оръжейния експорт на страната, удостоверява в качеството си на специалист за рекордния български експорт през тази година.

Той дава образец с износа на българска оръжейна продукция 2016 година и 2017 година, когато имаше районни военни дейности в Сирия, Либия и в Йемен.

„ Когато има интернационален въоръжен спор, постоянно се повишава използването на артикули, свързани с защитата. В този интервал издадените разрешителни за експорт са за сред 1,1 и 1,3 милиарда евро. През тази година – от началото на войната в Украйна до през днешния ден, разрешенията за експорт са за над 2 милиарда евро. Тоест до в този момент имаме 100% растеж по отношение на пиковите години за бизнеса.

Тази година може да приключи на равнища 150% даже 200% растеж на продажбите по отношение на най-силните години на военно промишления комплекс и това генерира съществени доходи в българската стопанска система и държавния бюджет във времена на рецесии “, споделя Михайлов.

Българското Министерство на стопанската система, което е директно отговорност за разрешаване на експортния експорт, разгласи, че има потребност от повече време за даване на данни.

Проруски настроения

Рекордните продажби на български оръжия са стопански триумф, с който проруските политически сили в страната, избират да не се хвалят.

Реклама

Българският президент Румен Радев, който сега ръководи страната през служебното държавно управление, назовава „ войнолюбци “ политиците, които желаят България намерено да стартира да изпраща оръжие в Украйна, с цел да се съобщи като част от поддръжката на Запада в този спор.

Против явното изпращане на оръжие са Българската социалистическа партия и радикалната проруска партия „ Възраждане “. Нито една от тези партии обаче не приказва за де факто позитивния резултат върху стопанската система, който се оказва, че има износът на оръжие.

Така се стига до парадокса американски доброволци в задграничния батальон в Украйна да хвалят по какъв начин са обезвредени съветски бронирани машини с изключителните български противотанкови гранатомети, до момента в който множеството българските политически водачи настойчиво отхвърлят, че това въобще се случва.

В началото на годината българските парламент излезе с решение, че единствената позволена военна помощ за Украйна е ремонтът на украински танкове в България. Нещо, от което управляващите в Киев предстоящо не са се възползвали.

Как се продава оръжието

В момента българските производители и търговци на оръжия продават продукцията основно в Полша и Румъния, откъдето оръжието се реекспортира за Украйна.

„ Това, което е ясно, е, че размерите на износа към Полша са доста увеличени.

Летището Жешов в Полша, на 70 км от украинската граница, се оказа главният логистичен хъб. Неслучайно Съединени американски щати инсталираха на това летище системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “.

За първите 120 дни на войната в Украйна е имало 60 товарни полета с оръжие от български летища до Жешов. Средният карго потенциал е към 70-80 тона товар на аероплан “ , споделя някогашният началник на „ Кинтекс “.

Българските медии обаче неведнъж оповестиха и за полети на украински товарни самолети непосредствено от български летища.

„ Трябва да е ясно, че България като страна, за сметка на държавния бюджет или посредством армията, не дава оръжие на Украйна, до момента в който частни производители и търговци изнасят огромни размери оръжие за страни от Централна Европа.

Тези страни до преди войната в Украйна не са били клиенти на българските компании, още по-малко в такива количества. Затова поражда обоснованото съмнение, че български производители и търговци изнасят оръжие за страни от Централна Европа, което се препродава за Украйна “, споделя Михайлов.

Той припомня, че логистично никой сега не може да достави оръжие непосредствено до Украйна, тъй като в небето й не може да има полети, а пристанищата са обсадени от съветския военноморски флот и минирани от украинската брегова защита.

“Доставките не могат да бъдат направени по въздух и вода и остава сухоземния превоз, който минава през Полша и Румъния. Трябва да се има поради, че съветското разузнаване следи за военни доставки, с цел да ги обезврежда.

Затова евентуално тези доставки се вършат през нощта, когато е по-трудно да бъдат засечени от сателитно наблюдаване или пък с нетипични транспортни средства например хладилни камиони, с цел да остане усещане, че се доставят хранителни артикули “, споделя Михайлов.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР