България и Турция имат ключова роля за сигурността, стабилността и

...
България и Турция имат ключова роля за сигурността, стабилността и
Коментари Харесай

Президентът удостои посланика на Турция у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

България и Турция имат основна роля за сигурността, стабилността и икономическия разцвет на целия район на Югоизточна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден на гала на „ Дондуков “ 2, на която удостои посланика на Република Турция у нас Айлин Секизкьок с медал „ Мадарски конник “ първа степен.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за своите заслуги за укрепването и развиването на връзките сред двете страни. Сред гостите на днешната гала бяха посланиците на Съединени американски щати, Федерална република Германия, Румъния, Кралство Мароко, Грузия и основният мюфтия на Мюсюлманско вероизповедание у нас Мустафа Хаджи.

В словото си в Гербовата зала президентът Радев означи смисъла на Турция като комшия и другар, съдружник в НАТО и стратегически сътрудник на България в редица области от съвместен интерес. Високо ценим двустранните връзки и чакаме, че ще продължим да работим дружно по редица значими въпроси, добави Румен Радев. По думите му доста от тематиките, измежду които гарантиране на сигурността, развиването на енергийната и транспортна инфраструктура, отбраната на границите и опазването на околната среда, изискват ефикасни и прагматични решения и огромна част от тези решения са били инициирани и осъществени точно по време на мандата на дипломат Секизкьок.

Румен Радев означи постигнатия прогрес в развиването на енергийната и транспортна съгласуваност сред България и Турция, което е израз на отговорността и на двете страни към сигурността и диверсификацията на всички страни от района. Примери за това са разширението на потенциала на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево-Капъкуле “, почналото планиране на втора железопътна линия сред България и Турция, обезпечаването на достъп на страната ни до терминалите за полутечен газ и газопреносна мрежа на Република Турция в сериозен интервал.

Българският президент открои и възходящия растеж в търговско-икономическия продан с Турция през последните години, който се равнява на 7 милиарда евро годишно, като обща е упоритостта той да доближи 10 милиарда евро. „ Турция се трансформира освен в един от водещите търговско-икономически сътрудници, само че и стратегически вложител за България “, съобщи Румен Радев, като означи и увеличаващият се брой туристи от двете страни. Това, по думите на президента, е и най-голямото доказателство за споделеното другарство и духа на добросъседството.

В словото си дипломат Айлин Секизкьок благодари за оказаната чест и акцентира, че на фона на множеството рецесии, пред които светът се е изправил през последните години, България и Турция не престават да задълбочават двустранното си съдействие на основата на дългогодишните връзки на другарство. Посланик Секизкьок също означи дейното съдействие сред България и Турция във връзка с свързаността, сигурността и стопанската система. Тя подсети и за бързата реакция на България в помощ на потърпевшите след опустошителното земетресение през 2023 година, като избавителните екипи на страната ни бяха първите, пристигнали в Република Турция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР