България и светът на този ден: На 9 май априлчани

...
България и светът на този ден: На 9 май априлчани
Коментари Харесай

Жителите на Априлци отбелязват празника на града със Събор на новоселските мъченици

България и светът на този ден: На 9 май априлчани празнуват Събор на Св. новоселски мъченици и ден на своя град.

На 9 май жителите на Априлци означават празника на града. На този ден те почитат паметта на жертвите от манастира " Света Троица " в кв. " Ново село “ починали след потушаване на Новоселското въстание на 9 май 1876 г. Те, дружно с жертвите от Баташкото кръвопролитие, са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011 година с решение на Светия синод на Българската православна черква. 

Новоселското въстание избухва на 2 май 1876 година, като в продължение на девет дни манастирът се трансформира в цитадела на въстаниците, които оказват упорита опозиция на многочислената турска армия.

" Девическият манастир е издигнат в интервала от 1825 до 1830 година Изграждането на светата обител е обвързвано с името на Петър Йончев Балджиев, той дава главните средства за градежа на това свято място, подарява и равнищата си. А преданието ни споделя, че е обрекъл и дребната си щерка за послушница в манастир. Още като дете я изпраща в Калоферската Света обител. Но тъгата за родното място била огромна, по тази причина той взема решение да провежда девически манастир тук и в него да прибере щерка си. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от прилежащи села. Първата игуменка била Сузана Сомлева, която също идва от Калоферския девически манастир. Тя е щерка на новоселския господар Цонко Сомлев “, споделя Теодора Ковачева , организатор на манастира.

В днешния ден в манастира " Света Троица " е планувана празнична Света литургия, след края на която е от Светата обител ще тръгне литийно шествие, водено от иконата на Светите Новоселски мъченици. 

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи молебен и водосвет и благослов.

От 14:00 часа на площада  ще стартира концертът на Детски духов оркестър " Джуниър Бенд " от гр. Велико Търново.

Чуйте повече в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР