България и Северна Македония задвижват изграждането на граничния пункт Клепало“

...
България и Северна Македония задвижват изграждането на граничния пункт Клепало“
Коментари Харесай

20-годишна мечта: България и Северна Македония задвижват ГКПП „Клепало“

България и Северна Македония задвижват построяването на граничния пункт „ Клепало “ сред Струмяни и Берово. Проектът ще се финансира с над 10.3 млн. евро от новата трансгранична стратегия, която бе утвърдена неотдавна от Европейската комисия.

Това действително е първата покана за кандидатстване по програмата. Ще осъществяваме една 20-годишна фантазия на жителите от района, освен това в доста значим миг в развиването на връзките сред двете страни “, разяснява зам.-министърът на районното развиване Десислава Георгиева, представена от пресцентъра на ведомството.

Стартирането на поканата за създаване на пункта е взето на първото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, извършено в Струмица. На него са утвърдени и насоките за кандидатстване по подготовката и строителството на граничния пункт. Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото ръководство в Република Северна Македония.

Георгиева добави, че построяването на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик сред двете страни, ще подтиква икономическото развиване на района и ще обезпечи пряк достъп до автомагистрала „ Струма “, която е значима част от трансевропейската транспортна мрежа.

Припомняме, че още през юли експертна група сред двете страни даде „ зелена “ светлина за правене на капиталовия план. Тогава от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че следва комисия в АПИ да избере вид за създаване на 17-километровата права сред българската граница и Струмяни, в това число провеждането на екологичните процедури.

През февруари АПИ даде поръчка, че работи предпочитано за доизграждането на трасето до бъдещия граничен пункт. Една част от него трябваше да се ремонтира, а друга – да се построява занапред. До момента няма информация какво се случва с довеждащата пътна инфраструктура.

Разширяването на граничния потенциал сред страните бе контрактуван при започване на годината по време на среща сред някогашния министър председател Кирил Петков и сътрудника му Димитър Ковачевски.

Сега сред страните има три настоящи пункта – „ Гюешево ", „ Логодаж " и „ Златарево ".

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинГКПП Клепало Клепало Република Северна Македония граничен пункт Министерство на районното развиване и благоустройството Агенция пътна инфраструктура ПоследниНай-четениИнфраструктура 0 20-годишна фантазия: България и Северна Македония задвижват Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ Бюджет и финанси 36 Депутатите са покрай внезапно нарастване на минималната заплата Имоти 192 Преобразяване на офисите: По-малко бюра, повече място за социализация Инфраструктура 248 Поредна работна група ще взема решение за парите на пътните строители Накратко 13254 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9714 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9350 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9058 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР