България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на

...
България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на
Коментари Харесай

Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

България и Съединени американски щати могат да си сътрудничат в региона на галактическите технологии. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева на среща със заместник-директора „ Международни връзки “ на NASA Нийл Нюман. В срещата взе участие и зам.-министърът на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов.

По време на диалога бяха разисквани въпроси от съвместен интерес за България и Съединени американски щати в региона на мирното проучване на космоса. Беше показана програмата Артемис на NASA за проучване на Луната, Марс, комети и метеорити, в това число съглашението Artemis Accords, дефиниращо главните правила за световно съдействие в космоса.

„ Стратегическа цел на България е да усили присъединяване си в Европейската галактическа организация. Страната ни стабилно надгражда вноската си по Плана за европейска кооперираща страна и се стреми към асоциирано участие “, сподели на срещата министър Стойчева. Тя акцентира, че досега над 40 български плана в региона на галактическите технологии са финансирани по линия на Европейската галактическа организация, като са взели участие над 130 български компании и научни организации.

Сред плановете са уред, който взе участие на интернационален сателит за премерване на радиацията в орбита към Марс, инсталация за даване на информация на борда на спътника Екзо Марс, галактическа оранжерия, която ще пресъздава характерните условия на околната среда за развъждане на растения в галактически условия.

По време на диалога министърът на нововъведенията акцентира, че България е една от дребното европейски страни, която има собствен личен геостационарен телекомуникационен спътник – България Сат-1. Той покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преди всичко покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския район.

В Съединени американски щати министър Стойчева и зам.-министър Ангелов се срещнаха и със старши шеф „ Продажби “ Стефани Беднарек в SpaceX.

Тримата разискаха благоприятни условия за включване на България в интернационалната стратегия на компанията за подготовка и образование на астронавти, както и благоприятни условия за финансиране на галактически планове. Акцент в диалога беще подложен и върху въвеждането на нововъведения в региона на телемедицината, образованието, основаване на безвредна среда в учебните заведения и понижаване на последствията при спешни обстановки.

Министър Стойчева организира среща и с Алън Томпсън, вицепрезидент на Intel за Съединени американски щати и Канада, отговарящ за държавни връзки и Джордан Хаас, шеф за държавни връзки търговия и интернационалните цифрови политики на компанията. На срещата бяха разисквани въпроси, свързани с създаване на устойчиви взаимовръзки във веригите за доставки в полупроводниковата промишленост, прекратени през последните години заради световни провокации.



Изтъкната беше и значимостта за увеличение на потенциала на научната и развойна активност и разширение на полупроводниковите екосистеми в Европа и по-специално в България и района на Югоизточна Европа във връзка с произвеждане на чипове, корпусиране, тестване и планиране на интегрални схеми и системи. Бяха разисквани и въпроси от съвместен интерес в региона на образованието, квалификацията на човешки запаси, както и насърчаване на умения в нововъзникващи технологии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР