България и Румъния са ключов съюзник на САЩ по няколко

...
България и Румъния са ключов съюзник на САЩ по няколко
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни

България и Румъния са основен съдружник на Съединени американски щати по няколко аргументи. Първата причина е геостратегическа. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е Бълагрия " доцент Искрен Иванов, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове.

" Защото в случай че погледнем по какъв начин наподобява картата на Централна и Източна Европа, ще забележим, че Прибалтика към този момент си имат Швеция и Финландия, там си има стабилен натовски пояс. По отношение на Полша, тя е най-пронатовската страна в целия Алианс. Но тук, на Балканите, като изключим Република Турция, която има втората по величина войска в НАТО, американското наличие към момента регистрира, че е належащо усилване на гаранциите за сигурност на района. Защо? Защото истината е, че сега в случай че има район, от който би могъл да тръгне, по този начин да кажем някакво напрежениеь или би могъл този район да бъде предизвикан по някакъв метод директно от Русия. Това са точно Балканите, това е точно Източна Европа. Защо? Ами дайте да си кажем мъчителната истина напълно очевидно. Ако погледнем статистиките, ще забележим, че да, по-голямата част от българското общество поддържа участието ни в НАТО, поддържа участието ни в Европейския съюз, само че на фона на общата статистика за цялото НАТО поддръжката на Алианса в България е най-малка. Това тревожи нашите съдружници, най-малкото тъй като на никое място другаде, даже в Унгария, даже в една Унгария, макар ръководството на Орбан, съветското въздействие не е толкоз съществено, толкоз огромно, колкото в България ", разясни специалистът. 

Според него, това може да го забележим и във връзка с политическата рецесия, и във връзка с съмненията във външната политика, която водихме толкоз доста години.

" Но значимото в тази ситуация е, че във връзка с България, това не би трябвало по някакъв метод да ни обезкуражава, най-малкото тъй като в България има американски военни бази и до момента в който има американски военни бази, които в действителност са съюзнически военни бази, това значи, че има Америка, и Западът гледат на България като на съдружник, който следва да е под нуклеарния чадър на НАТО. Разбира се Румъния сега е с по-голям приоритет и това би трябвало да се регистрира, че румънците още веднъж ни изпревариха. Защо ни изпревариха? Защото сега те харчат 2,7% от брутния си вътрешен артикул за защита в НАТО. Повече харчи единствено Гърция. И Румъния закупи F-16 за F-35, тя се подреди напълно с американска техника. Докато в България виждате този развой сега се забавя. Ето за какво това е повода, заради която НАТО реши да влага повече в Румъния. Разбира се тук има и някои прагматични аргументи: Румъния е фронтова страна също, тъй като тя има граница с Украйна, обикновено е там да е най-голямата американска военна база, тъй като тази граница е към момента по този начин да се каже, там е най-вероятният пункт, в който може да има ескалация в един миг.

Но в това време не би трябвало да се отхвърля, че България също е уязвима. Вие си спомняте, имаше концепция за това в Бургас да се построи база, да се изградят още бази. Ако се върнем обратно пък, 90 години имаше концепция дори тука да се направи такава обща база на НАТО, където да има ракети. Но това не се случи, просто тъй като нямаше консенсус за това. И в този момент, когато скърбя, че ще употребя този израз: ножът опря до кокала – НАТО избра Румъния ", обясни Искрен Иванов.

Той добави още, че рисковете пред България са в няколко направления. Първият риск, който има отношение директно към политическата непоклатимост, това е опцията и по-скоро желанието в България да бъде разчупен Малтийския консенсус.

" Този консенсус, в чиито плен ние бяхме толкоз доста време, уви, за жал на този стадий воля за разчупването на този консенсус няма, тъй като виждаме, че политическите играчи в България спорят за всичко друго, само че не и за това дали този консенсус би трябвало да бъде разчупен.

Малтийският консенсус е 50% Русия, 50% Запада. Почти всеки политикще ви каже, че той е " За “ това България да остане в Европейския съюз и НАТО, само че това е един протоколен израз, който го споделя, с цел да не се трансформира в политически мъртвец. Защото вие виждате какво се случва в евроатлантическа България примерно с политици, които намерено се отхвърлят от участието на България в НАТО и в Европейския съюз. Така че това е едно протоколно самопризнание, което звучи все по-протоколно в ушите и на НАТО, и на Европейския съюз, и от тая позиция то звучи към този момент неубедително.

Така че първата голяма опасност за България, това е поляризацията в публичното мнение, поляризацията в обществото, и поляризацията измежду политическите партии, тъй като политическото пространство сега е разграничено на три. Първият сегмент от политическото пространство това са политическите партии, които желаят ясна евроатлантическа ориентировка, разчупването на консенсус със западен знак, втората група това са политическите партии, които желаят връщане към този Малтийски консенсус и третата политическа група това са политическите партии и играчи, които отново желаят разчупване на Малтийския консенсус, само че с проруски знак ", сподели още Искрен Иванов.

По думите му, в случай че погледнем деликатно електоралните настройки, ще забележим, че втората група е най-голяма и най-влиятелна в българското общество. И тъкмо това е повода, заради която сега в България се намират в рецесия, чисто и просто тъй като този Малтийски консенсус действаше за 2014-та, 22-ра година, само че към този момент не работи заради геополитически аргументи, чисто и просто тъй като България сега се намира в един блок, геополитически блок, който е съперник с Русия. Втората опасност, тя е дълготрайна, и това е, че в случай че в един миг в действителност дестабилизацията в България продължи, прекомерно е допустимо ние да тръгнем по пътя на Унгария, да бъдем буферирани в Европейския съюз и НАТО, не споделям да излезем от Европейския съюз и НАТО, тъй като каквото и да приказват политиците в Народното събрание, никой от тях няма да размени нуклеарния чадър на НАТО и икономическия чадър на Европа за някаква опция, която не е ясно каква е. Това го приказват единствено политически маргинали, които нямат парламентарно посланичество. Но в случай че България бъде буферирана, изключително пък в случай че България се държи по този начин неубедително при един мандат на Тръмп, в един миг ние ще се превърнем в един буфер, който де юре ще бъде в НАТО, само че де факто в един миг съдружниците могат да слагат под въпрос военното наличие на натовските елементи тука, в България. За това стартира да се приказва към този момент в Америка, където се възнамерява промяна в НАТО, според която тези, които не заплащат 2% от брутния си вътрешен артикул, няма да има право на тяхна територия да има натовски войски и куп други такива самобитни наказания от страна на НАТО. Така че това са двете огромни закани пред България, едната е вътрешнополитическа, другата е външнополитическа, само че и двете касаят бъдещето на българите, най-малкото тъй като в случай че погледнем деликатно политическия спор, ние виждаме, че като че ли политиците не са наясно какво да вършат с нашето бъдеще ", съобщи Искрен Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР