България и Пловдив имат специално място в арменските учебници, това

...
България и Пловдив имат специално място в арменските учебници, това
Коментари Харесай

Президентът на Армения от Пловдив: Градът има специално място в арменските учебници


България и Пловдив имат особено място в арменските учебници, това съобщи президентът на Армения Вахагн Хачатурян по време на визитата си в града под тепетата. Вчера той беше на посещаване в Пловдив и се срещна с кмета Здравко Димитров.

Двамата разговаряха за съхраняването на идентичността на арменския народ през годините в България. Градоначалникът акцентира, че Пловдив е имал двама кметове с арменски генезис, през чието ръководство градът отбелязва незабравим напредък.  

„ По времето на Диран Парикян се оформя актуалният образ на града посредством реставрациите и разкопките, които прави на Стария град, Античния спектакъл и Римския стадион. По-късно уважаваният доктор и държавник Гарабед Томасян става кмет в първите дни на демокрацията “, разясни Здравко Димитров и добави, че Пловдив е прочут като град на толерантността.

„ Изключително съм благополучен, че арменската диаспора в Пловдив е толкоз огромна. За нас е чест, че измежду тях има доста изявени персони. Важно е да запазим идентичността си и това става посредством обучение, език и вяра. България и Пловдив също имат особено място в арменските учебници “, съобщи президентът Вахагн Хачатурян.

Визитата на арменския държавен глава в Пловдив продължи със срещи с арменската общественост, посещаване на Епископската базилика на Филипопол, Античния спектакъл, къща „ Хиндлиян “, арменския апостолически православен храм „ Сурп Кеворк “ и главно учебно заведение „ Виктория и Крикор Тютюнджиян “. Президентът Хачатурян поднесе венец на паметника пред арменския храм в памет на починалите арменци.

Гостуването му се реализира по покана на президента Румен Радев в подтекста на 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически връзки сред България и Армения, която се отбелязва тази година.

На срещата участваха още зам.-кметовете Анести Тимчев, Величко Родопски и Тодор Чонов и представители на арменската делегация. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР