България и още над 30 други държави и международни организации

...
България и още над 30 други държави и международни организации
Коментари Харесай

България е сред държавите-учредители на Коалицията за подпомагане на украински деца

България и още над 30 други страни и интернационалните организации сътвориха в Киев Коалиция за подкрепяне на завръщането на украински деца, нелегално депортирани или наложително преместени от Руската федерация от краткотрайно окупираните територии на Украйна. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. България беше показана от съветника по външна политика и политика за сигурност Драгомир Заков.

Към момента над 19 000 деца са нелегално изведени от Украйна, отделени от фамилиите им, като съветските управляващи отхвърлят информация за местонахождението им. За част от децата има данни за промяна на самоличността и нелегално осиновяване от съветски жители. Действията на Руската федерация съставляват жестоко нарушаване на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. Това е и едно от най-тежките нарушавания на интернационалното филантропично право и правата на индивида, защото визира най-уязвимите и беззащитните – децата, разясняват от държавното управление.

Инициативата е част от почналия развой по Формулата за мир за Украйна, в който България, като съпредседател на работната група дружно с Финландия, към този момент взе участие интензивно по тематики като продоволствена, нуклеарна и екологична сигурност.

На 7 декември 2023 година Министерският съвет утвърди присъединението към Коалицията и изрази подготвеност България да подпише декларация на страните-участнички, когато тя бъде отворена за сключване.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР