България и Македония ще работят заедно по създаването на общ

...
България и Македония ще работят заедно по създаването на общ
Коментари Харесай

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут

България и Македония ще работят дружно по основаването на общ Балкански туристически маршрут. За работна група сред двете страни се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония.
Това стана по време на днешното взаимно българо-македонско държавно съвещание, оповестиха от държавния пресцентър.

Двупосочният продан на туристи е доста добър, разясни министър Ангелкова. Тя разясни, че Македония е измежду водещите туристически пазари за България. В интервала януари-септември у нас са пътували повече от 413 хиляди македонски жители.
Това е с 5,8% растеж по отношение на същия интервал на 2016 година и Македония заема шесто място във връзка с генериращите туристи за България, изясни министърът.

Традиционно македонските туристи идват у нас, с цел да посетят Черноморските курорти, само че има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, добави тя.

Планира се и провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България. Предвижда се и организация на опознавателен тур на македонски публицисти и туроператори.
България и Македония ще си сътрудничат и при случай на бедствия и повреди с доброволна помощ и даване на информация. Ще се обменя техническа и правна документи, методологична и друга литература, видео и снимков материал по отношение на предварителната защита и реагирането при бедствия.
Снабдяването на избавителните екипи с съоръжение, провеждането на взаимни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.

Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за прекосяване на граници и разпоредбите за престой на избавителни екипи на страните и тяхното съоръжение. Разписани са и даването на заслон и помощ за популацията при евакуация.

Уточнено е и потреблението на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ при положение на злополучие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и ръководството по време на избавителна интервенция, разноски, вреди и обезщетения, връзка и така нататък

Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ. Поискалата помощ страна ще обезпечава сигурност и безвъзмездна здравна помощ за избавителните екипи, както и логистична поддръжка за интервала на интервенцията.

За първото полугодие на 2017 година стокообменът ни с Македония е за 344.8 млн. евро и отбелязва растеж с 9% по отношение на 2016г. Това стана ясно на срещата сред българския стопански министърът Емил Караниколов и македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев.

Стокообменът сред двете страни за 2016 година е €639.4 млн., като салдото е позитивно за България. За същия интервал износът към западната ни съседка възлиза на 394.1 млн. евро, а вносът е 245.3 млн. евро.

Караниколов и Ангушев разискаха капацитета за разширение на връзките в търговията и в региона на вложенията с Македония в границите на първото взаимно съвещание на българското и македонското държавно управление, което се организира в Струмица.

Предимствата на македонския пазар за българските компании са ниски транспортни разноски и условия към стоките, сходни с тези на нашия пазар, посочи министър Караниколов.

Перспективни артикули за експорт от България в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни детайли и възли, електротехнически материали и съставни елементи, електроенергетично съоръжение, машини и съоръжение за хранително-вкусовата индустрия (месопреработвателна, млекопреработвателна индустрия, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли), разясни министърът.

България е измежду шестте най-големи вложители в Македония.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР