България и Германия се надяват кризата в Австрия да намали

...
България и Германия се надяват кризата в Австрия да намали
Коментари Харесай

Захариева и Маас се надяват кризата в Австрия да отслаби гласа на популистите в ЕС

България и Германия се надяват рецесията в Австрия да понижи въздействието на популистите в Европейски Съюз. Това стана ясно на брифинг на външните министри на България и Германия Екатерина Захариева и Хайко Маас, който е най публична аудиенция у нас.

Германия е стратегически съдружник, значим търговски сътрудник за страната ни, както стана ясно от думите на първия ни посланик. 1/3 от огромните вложения в България са немски, акцентира Захариева. Около 5000 немски компании работят у нас.

Тази година означаваме максимален търговски продан сред двете страни. Екатерина Захариева благодари за поддръжката на Германия за развиването на Западните Балкани. Регионът към момента имал обаче доста проблеми.

Двамата министри са разговаряли и за обстановката в Близкия изток. Дипломатите са разискали връзките Европейски Съюз -Турция.

Захариева е удовлетворена, че имаме мощни културни връзки сред България и Германия. Немският бил и вторият най-изучаван език у нас. България е една от най-проевропейските страни, похвали ни Екатерина Захариева. Тя се опълчва на национализма и евроскептицизма. Външният ни министър се надява след абсурда в Австрия да се понижи въздействието на евроскептиците.

Министър Хайко Маас изрази усещането си, че в българската делегация всички говорели немски. От немска страна двама души знаели български език. Изборите са доста значими за Европейски Съюз, акцентира той.

По думите му общността би трябвало да даде отговор на значимите проблем. Маас желае в идващия Екологичен потенциал да има по-малко депутати, които да пречат на Европейски Съюз. Имаме потребност от мощна и суверенна Европа, счита външният министър на Германия. Европейски Съюз щял да е по-силен, в случай че приказва с един език, акцентира той. Страната ни е мощен сътрудник на Европейски Съюз, а България говорела със мощен проевропейски глас, по мнението на Хайко Маас. Страната ни била консултант за разрешаване на споровете в района, още повече, че познавала добре обичаите.

Инвестираме в българо-германските връзки, посочи външният министър. В Австрия се вижда нещо, което никой не си представял, съгласно Маас и напомни, че Германия е имала сериозно отношение към австрийската национална партия. За нас Австрия е значим сътрудник, акцентира обаче министърът. Искаме да имаме положителни връзки с Австрия, допълнени Маас. Не било успокояващо това, което се случва там. Германия ще работи с новото австрийско държавно управление, а Маас се надява тогава Австрия да приказва с проевропейски глас.

Той е обезпокоен от политиката на Доналд Тръмп за Иран. Според него напрежението се обтяга и може да се стигне до боен спор. Затова деескалацията на напрежението е най-важна. Трябвало да се откри политическо решение.

Германското държавно управление няма да се меси в решението на Фолксваген вероятно да влага у нас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР