България и Германия са стратегически партньори и в икономически, и

...
България и Германия са стратегически партньори и в икономически, и
Коментари Харесай

Шолц чака напредък в преговорите между Петков и Ковачевски до дни

България и Германия са стратегически сътрудници и в стопански, и в защитителен проект, означи Петков. " Обединени би трябвало да работим дружно, с цел да преодолеем войната в Украйна ", сподели още министър председателят.

И съобщи, че погледът към Западните Балкани постоянно е бил за те да се интегрират в Европейски Съюз. " Продължаваме да работим за това във връзка с Северна Македония, а нашите условия са ясни ", добави Петков. Той благодари на немския канцлер за плодотворната среща.

От своя страна, Олаф Шолц съобщи, че връзките сред България и Германия са положителни. Но подсети, че тясната съгласуваност с България е извънредно значима за Берлин още повече в подтекста на войната. " Европейски Съюз би трябвало да бъде резистентен на бъдещи провокации ", сподели той и означи, че България се е справила добре в приемането на украинските бежанци.

Двамата министър председатели са разискали по какъв начин ще си сътрудничат в енергийния преход. А във връзка с РСМ в Европейски Съюз, той съобщи:

" Това е значимо за нас, а и за България. Но страната има редица въпроси за разширението на Европейски Съюз. Разбираме, че не е елементарно да се преодолеят историческите различия, само че нашият опит демонстрира, че това е допустимо. И по тази причина настоятелно поддържам постигането на единодушие със Северна Македония и Албания за старт на договарянията им да станат членки на Европейски Съюз ", разяснява немският канцлер.

Той даде и времева рамка за задачата - прогрес на договарянията със Скопие до края на френското председателство на Европейски Съюз (то завършва на 1 юли - б.р.).

Попитан дали е у нас като медиатор за договарянията със Скопие и на какви гаранции може да се надява България от Европа, Шолц отговори, че нито една страна не може да се оправи сама с такива тематики. " Най-добре е всички да се хванем за ръце и да намерим работещо решение, и да забравим за това, което ни разграничава ", отсече той.

Според Петков пък включването на българите в македонската конституция, с цел да се защитят правата им, минава през европейските дейности. И съобщи, че България няма да отстъпи от целите си.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР