„България и Чешката република споделят редица общи позиции по ключови

...
„България и Чешката република споделят редица общи позиции по ключови
Коментари Харесай

България и Чехия ще обединят усилия за реформиране на европейската политика в сферата на миграцията

„ България и Чешката република споделят редица общи позиции по основни въпроси в границите на Европейския съюз и нуждата от реформиране на европейската политика в областта на миграцията е една от тях “. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на Дондуков 2 организира среща с ръководителя на Камарата на депутатите на Народното събрание на Чешката република Радек Вондрачек. Румен Радев акцентира, че доверието и другарството сред двете страни се дължи и на мощните исторически и културни връзки сред българи и чехи.

„ Политиката на отворени порти за мигрантите към Европа нарушава единството в Европейския съюз. Тя лишава и страните, от които произлизат мигрантите, от вероятност за развиване и по-добро бъдеще “, съобщи президентът и прикани за превантивни ограничения на място, преди мигрантите да стигат до крайбрежията и границите на Европа.

Румен Радев и Радек Вондрачек показаха поддръжката си за възобновяване на традициите в динамичния туристически продан сред двете страни. Президентът изрази предпочитание България да последва и положителните практики на Чехия в индустриализацията, както и за усилване на взаимните вложения.

Държавният глава благодари на Радек Вондрачек за поредната поддръжка по някои основни за България позиции като Директивата за командированите служащи, битката в двойния стандарт при храните и запазването на Кохезионната политика в Европейски Съюз. Президентът открои и положителното съдействие на България с страните от Вишеградската група по редица тематики от дневния ред на Европейски Съюз.

Перспективите за приемането на общата валута на Европейски Съюз от България и Чехия, също бяха разисквани по време на срещата. Румен Радев и Радек Вондречек бяха единомислещи, че дебатът за приемането на еврото би трябвало да е съпроводен със изчерпателен разбор на риска и оценка на изгодите за съответната страна от предприемането на тази стъпка.

„ България и Чехия са близки сътрудници, които споделят редица общи позиции и по тази причина взаимната ни поддръжка е важна”, съобщи Радек Вондрачек по време на срещата и акцентира интереса на Чехия за усилване на икономическите връзки сред двете страни. Радек Вондрачек изрази и поддръжката на Чехия за позицията на България във връзка с кохезионната политика, като жизненоважна за развиването на страните от Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР