България Горивата поскъпват заради тол таксите Прогозата е заради таксата,

...
България Горивата поскъпват заради тол таксите Прогозата е заради таксата,
Коментари Харесай

Горивата поскъпват заради тол таксите

България Горивата нарастват поради тол таксите Прогозата е поради таксата, която би трябвало да заплащат цистерните  Виолета Русенова 14 май 2019, 19:55
оскъпване на горивата поради тол таксите - прогнозата е на петролната и газова асоциация. Междувременно, цените на главните бензини скочиха с няколко стотинки за последните дни, съобщи NOVA.

Колебанията на интернационалните тържища са непрекъснати, а с тях нагоре и надолу се движат и цените. Предупреждението на сектора - след 16 август, когато се вкарват тол таксите за тежкотоварните коли, за цистерните, с които се транспортира гориво, ще би трябвало също да се заплати пътната такса. Това значи разход за петролните компании, а за водачите - 3-4 стотинки за литър от горната страна. Това евентуално ще се усети още в края на август.

„ Мисля, че рецесията е оздрвителна. Пет лв. да стане литърът, да се движим по-спокойно”, разяснява Александър Михайлов.

На смешка за парите, на смешка и за цените. „ Всяка заран насочвам молебствия към интернационалните тържища цените да се намалят. Но това е плод на геополитика и на интернационалните цени”, показа Живодар Терзиев.

От началото на годината елементарният бензин е поскъпнал по колонките с съвсем 30 стотинки - до 2,24 лв. за литър. А дизелът коства с 16 стотинки повече, в сравнение с 1 януари. Митко Романов употребява колата си единствено с цел да прави работа. И я зарежда за 10-20 лв.. Днес тръгнал от столичния квартал Младост до Горубляне - да търси по-икономична. „ На интернационалните тържища падат цените - тука не падат, след това там скачат, тука отново скачат. Ей по този начин лекичко, с 10 стотинки, с 20 стотинки. Катерят се цените по какъв начин си желаят. В тая страна избор нямам”, разяснява той.

Икономическата логичност на сектора - когато се вкарат тол таксите за тировете в средата на август, това ще усили транспортните разноски на веригите с към 30%. А те ще покачат и цените на колонката. Според специалисти, с ТОЛ таксите цистерните ще са на рентген и ще се наблюдава пътят на горивата. Тоест - ще има късмет за по-реална оценка на процентите контрабанда. „ И те са движат сред 14-15% и стигат до 30% става дума за от вида на 600-700 милиона лв. годишно”, разяснява Тихомир Безлов.

За проблемите на пазара на горива властта написа и одобри нов закон, само че от няколко месеца се чака наредбата към него. Според сектора, излишно се бави. Според министъра на стопанската система Емил Караниколов, детайлите се почистват в разговор. Утре при него работно ще се срещнат бизнес и страна - да обсъдят необсъденото по новия закон и наредбата към него.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР