България гласува на местни избори, а до затварянето на изборните

...
България гласува на местни избори, а до затварянето на изборните
Коментари Харесай

189 жалби са постъпили в ЦИК до момента

България гласоподава на локални избори, а до затварянето на изборните секции, там където няма опашка, остават близо два часа. Българите с право на глас на днешните избори са към 6 милиона и 200 хиляди души - с близо 146 000 по-малко от предишните локални избори. Те гласоподават в близо 12 000 секции в цялата страна. За изборите са регистрирани 59 партии и 7 обединения. В конкуренцията за локалния избор се впускат над 1200 претенденти за кметове на общини, над 5 хиляди претенденти за кметове на кметства, 463-ма претенденти за кметове на регион и повече от 29 000 претенденти за общински съветници.

Сигнали за пазаруване на гласове и предизборна пропаганда, скупчване на гласоподаватели в секционни комисии, а в благоевградско село краткотрайно прекъсване на вота. Това е в резюме обобщението на картината на изборния ден, предадена от нашите кореспонденти.

Има ли обаче съществени нарушавания?

Вижте повече в директното включване от ЦИК на Марина Матева

Увеличава се броят на жалбите и сигналите към ЦИК, съобщи представителят на ЦИК Александър Андреев.

Към момента те са 189. В огромната си част са за упражняването на изборните права и организацията на изборния развой (106). 31 са за нарушение на изборни права. Основно се отнася до даването на бюлетините, за недопускане на гласоподаватели, които не са включени в изборните описи до гласоподаване, защото има огромна част, които са заличени заради заявки по сегашен адрес. 48 са за предизборна пропаганда, като тук се включва и публикуването на данни от социологически изследвания и единствено 4 са за пазаруване на гласове.

На 4 претенденти през днешния ден е свален имунитетът.

В днешния ден са постъпили 4 стимулирани претенции от основния прокурор за снемането на имунитета на претенденти, заради това, че следва да бъдат привлечени като обвинени. ЦИК ги прегледа, постанови своите решения, тъй че да не стопира работата на прокуратурата, добави Андреев. Така претендентите със свален имунитет са общо 11.

В ОИК-Благоевград е постъпило писмо, че в село Дъбрава бюлетините за кмет на кметство не доближават с оглед нараствания брой на гласоподавателите. ЦИК позволи в наличието на член на ОИК и СИК прекопирване на бюлетината в нужния брой, с цел да може да бъде позволено на всички гласоподаватели да могат да гласоподават, като тези дейности бяха протоколирани, добави още Андреев.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР