България е взела нов външен дълг от 2,3 млрд. евро

...
България е взела нов външен дълг от 2,3 млрд. евро
Коментари Харесай

Защо България изтегли нов дълг

България е взела нов външен дълг от 2,3 милиарда евро с две излъчвания на външните пазари, стана ясно тази седмица. Какво обаче е мнението на специалистите за това решение?

„ Генералният проблем тук е, че вземаме дълг. Когато е външен, като в тази ситуация, е по-добре, в сравнение с вътрешен. Много хора споделят, че България има задоволително спестявания, които могат да захранят хазната за обществени разноски и обществени помощи, вместо стопански напредък. Аз съм почитател, в случай че се взема дълг, да се взема извън и от непознати спестявания. Проблемът е, че ние имаме едни исторически равнища на лихвите в цяла Европа и Съединени американски щати ”. Това заяви пред NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев.
„ Въпросът е какво го вършим този дълг, а ние го харчим за обществени разноски, вместо да сътворяваме напредък. Купуваме време и влизаме в една дългова серпантина. Смисълът е не в това, че ще банкрутираме на следващия ден, а че не можем без недостиг. Ние не можем просто да харчим, колкото изкарваме от налози. Това е неприятно ”, добави той.

По думите му, страната ни даже е закъсняла с тегленето на дълга.

Според банкера Левон Хампарцумян по-голямата изненада на международните пазари сега е, че и Турция тегли външен дълг и то над 2 милиарда. Що се отнася до България, той уточни, че има остарели отговорности, които би трябвало да бъдат рефинансирани.

„ Ако изискванията, реализирани през днешния ден, са по-добри от старите, е по-добре да се вземе дълг. Това са неща, които специалистите на Министерството на финансите, дружно с банките, които са медиатори при издаването на този дълг, да решат оптимално ”, счита Хампарцумян.

Той уточни въпреки всичко, че да вървиш напред с дефицитни бюджети не е добре. Но има и по-лош сюжет – когато излизаш пред международните пазари и те не ти имат вяра. Ние сме доста надалеч от това, счита банкерът.

„ Това, което е по-тревожно съгласно мен, е, че ипотечните заеми са по-евтини в сравнение с риска на страната. Това евентуално ще докара до промени за жителите ”, сподели още той.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР