България е участвала в търга за закупуването на лайнера Queen

...
България е участвала в търга за закупуването на лайнера Queen
Коментари Харесай

Как легендарният лайнер Queen Mary щеше да плава под български флаг

България е взела участие в търга за закупуването на лайнера " Queen Mary ". Това заяви Морски вестник, цитирайки думите на Кирил Костов - писател-маринист, някогашен основен редактор на вестник „ Маяк ” и някогашен шеф на компанията на Държавно стопанско обединение „ Воден превоз ” в Лондон „ Болкан анд Бляк сий шипинг къмпани ”.

През 1984 година той подписва контракта за закупуването на турския (бивш съветски) траулер Altinel-I, който по-късно става научно-изследователския транспортен съд „ Академик “ на Института за морски проучвания и океанология (днес Институт по океанология) към Българска академия на науките.

Преди да закупи лайнера „ Варна ”, България е взела участие в търга за закупуването на именития " Queen Mary " Как се стига до тази обстановка? Назначеният на 16 ноември 1966 година шеф на Параходството „ Балканшип ” Андрей Премянов получава задачата от държавното управление през 1967 година да бъдат превозени по море 40 000 чужденци и 10 000 българи. Правят се изследвания за строителството на нов или закупуването на огромен пътнически транспортен съд „ втора употреба ”. Надделява второто мнение.

В помощ на Кирил Костов в Лондон е изпратен основният монтьор инж. Георги Апостолов. На него принадлежи концепцията България да взе участие в търга за закупуването на " Queen Mary ". Сондажът със съответните фактори в София е изработен и нашите представители получават разрешението да вземат участие в търга за закупуването на популярния транспортен съд.

Условието на „ Кунард Лайн “ - притежател на лайнера, е, че победител в търга е този участник, който е подал най-високата оферта. И на 24 юли 1967 година от трансатлантическата параходна компания афишират, че " Queen Mary " е продаден на Съединени американски щати против 3 милиона и 450 000 $ (1,5 милиона фунта стерлинги). Очевидно, българската оферта е била по-ниска.

Само можем да гадаем какво би се случило, в случай че емблематичният лайнер бе станал българска благосъстоятелност.

Но нашите експерти в Лондон не си губят времето. И на 10 август 1967 година в британското пристанище Фалмът е вдигнат български байрак на най-големия в историята ни пътнически транспортен съд - 13 500-тонният „ Варна ”. По-късно инж. Георги Апостолов става негов основен монтьор. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР