България е трета в Европейския съюз по ръст на икономиката

...
България е трета в Европейския съюз по ръст на икономиката
Коментари Харесай

България на трето място по ръст на икономиката за първото тримесечие в Евросъюза

България е трета в Европейския съюз по растеж на стопанската система през първото тримесечие. На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт у нас е 2,4%, а по отношение на последното тримесечие на 2019 година е 0,3%. Това демонстрират вторите оценки на Националния застрахователен институт за стопанската система, представени от 24 часа.
Преди 40 дни Национален статистически институт и Евростат разпространиха първите експресни оценки за стопанската система, съгласно които България показваше същия % на годишно повишаване на Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие на 2020 година Той ни подрежда на трето място в Евросъюза след Румъния (2,7%) и Литва (2,5%). Средният за Европейски Съюз резултат за първото тримесечие е спад на Брутният вътрешен продукт от 2,6% на годишна база. Причината за тези резултати е, че в множеството страни от континента ограничаващите ограничения, свързани с ковид бяха въведени в средата или към края на март. Рецесията едвам в този момент стартира и съгласно икономисти рецесията ще проличи чак в данните за второто тримесечие, когато спадът ще е доста огромен и е изключено въобще да има европейска страна, която да означи растеж.
Данните за търговията през април, оповестени през вчерашния ден от Евростат, демонстрират значителен спад – 11,1% по отношение на предходния месец и цели 18% по отношение на април 2019 година Свиването визира съвсем всички артикули, само интернет търговията отбелязва растеж - 10,9%, спрямо предходния месец. Продажбите на облекла и обувки през април са спаднали с 21,2% за един месец, а при автомобилните горива - 25%. На годишна база търговията с дрехи и обувки отбелязва съвсем 63% срив, а на бензин и дизел - 42,6%. Единствено продажбите на храни и питиета не са потърпевши чак толкоз доста - на месечна база спадът през април е 5,9%, а на годишна има даже леко нарастване от 1,4%.
В търговията на дребно България също демонстрира нелоши данни - спадът през април спрямо март е единствено 1,4% на фона на междинния за Европейски Съюз от 11,1%. Причината обаче би трябвало да се търси по-скоро в това, че още през март у нас имаше доста мощно понижение на продажбите - с 18,1%, до момента в който тогава междинният за Европейски Съюз спад беше съвсем колкото настоящия - 10,4%. През април България е на процедура на четвърто място в Европейски Съюз във връзка с комерсиалните обороти. Във Финландия има 0,3% растеж в търговията, в Швеция няма смяна спрямо март, а в Дания има единствено 0,7% спад. Във всички останали страни членки продажбите са спаднали с повече.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР