България е страната в Европейския съюз с най-евтини алкохол и

...
България е страната в Европейския съюз с най-евтини алкохол и
Коментари Харесай

Евростат: България е най-евтина в ЕС за цигари, алкохол и дрехи

България е страната в Европейския съюз с най-евтини алкохол и цигари, облекла и обувки, жилищни разноски, мебели, транспортни услуги, заведения за хранене и хотели. Това сочат данни на европейската статистическа работа Евростат за 2021 година

В други категории обаче цените у нас гонят средноевропейските. Храните в България да вземем за пример са единствено с 22,6% по-ниски от междинните в Европейски Съюз, а за коли, мотоциклети и колела плащаме единствено с 14,1% по-малко от междинния европеец. Разходите за връзки, в това число телефон и интернет, също догонват средноевропейските, като предходната година са били единствено с 23,6% по-ниски. Дрехите и обувките в България, въпреки и най-евтини в Европейски Съюз, също са единствено с 23,6% под междинното равнище в съюза, оповестява Инвестор.

Алкохол и цигари

У нас цените на алкохола и цигарите са 35,6% по-евтини от междинното ниво в Европейски Съюз, което ги прави най-достъпни в съюза. В топ три попадат още Полша и Унгария. На противоположния полюс е Норвегия, където цигарите и алкохолът са с цели 132,5% по-скъпи от средноевропейското ниво. Тя е следвана от Исландия със 113,5%. И двете страни не са членки на Европейски Съюз, само че попадат в статистиката на Евростат. Ирландия е страната в съюза с най-скъпи цигари и алкохол, като цените там са със 104,6% над междинното равнище в Европа.

Дрехи и обувки

Дрехите и обувките в България също се оказват най-евтини в Европейски Съюз за предходната година, само че цените у нас са единствено с 23,6% под междинното равнище в съюза. След страната ни са Румъния и Унгария, където облеклата и обувките са по-евтини от средноевропейското равнище надлежно с 16% и 12,1%. Дрехите и обувките са най-скъпи в Исландия с 35,2% над междинното равнище в Европейски Съюз, следвана от Дания с 33,5% и Швейцария с 29,2%.

Жилищни разноски

Миналата година жилищните разноски на българите са били с 64,4% по-ниски по отношение на междинното равнище в Европейски Съюз, което трансформира България в страната с най-ниски жилищни разноски в съюза. На второ и трето място са надлежно Полша и Хърватия. В същото време жилищните разноски на хората с Швейцария са били 99,6% над междинното европейско равнище през 2021 година, което слага страната преди всичко в показателя. В Ирландия притежателите на жилища са имали с 88,5% по-високи разноски за тях от междинното равнище в Европейски Съюз, а в Дания те са били с 67,5% повече.

Мебели и килими

Мебелите и килимите у нас са коствали с 43,3% по-малко от междинното равнище в Европейски Съюз през предходната година, което ги прави най-евтините в съюза. След България се подреждат Румъния, където цените са с 26% под междинното европейско равнище, и Полша с 21,6%. В тази категория водач по най-високи цени през предходната година е Люксембург, следвана от Исландия и Малта.

Транспортни услуги

Транспортните услуги, където влизат пътуванията с трен, по море, въздух и шосе, в България са с 48,3% по-евтини от междинното ниво в Европейски Съюз, демонстрират още данните на Евростат. И в тази категория страната ни е с най-достъпни цени в съюза. Следват Румъния и Полша. В същото време в Исландия транспортните услуги са с 85,5% над междинното европейско ниво, което я прави най-скъпата страна в тази категория, включена в статистиката на Евростат. Следват две скандинавски страни – Швеция и Норвегия, където транспортните услуги са по-скъпи от междинното ниво в Европейски Съюз надлежно със 79,1% и 61,5%.

Ресторанти и хотели

Посещенията на заведения за хранене и хотели у нас предходната година са излизали с 53,4% по-евтино от междинното европейско ниво. След страната ни по досегаемост се подреждат Румъния и Унгария. Сметките в хотели и заведения за хранене излизат най-солено в Швейцария – 68,7% над междинното равнище в Европейски Съюз. В топ три попадат още Норвегия (67,2%) и Исландия (62,9%).

Храни

Румъния е страната с най-евтини храни в Европейски Съюз през 2021 година с 31,8% под междинното равнище в Европейски Съюз. Следват Полша и България надлежно с 29,3% и 22,6% под междинното равнище в съюза. На противоположния полюс е Швейцария, където храните са с 68,7% по-скъпи от средноевропейското равнище. Следват Норвегия и Исландия.

Коли, мотоциклети и колела

Колите, мотоциклетите и велосипедите (в категорията не се включват разноските за поддръжката им, за аварийни елементи и гориво) са най-достъпни в Полша с 19,5% под междинното равнище в Европейски Съюз. Следват Словакия с 18% и Румъния с 15,6%, до момента в който у нас разноските за коли, мотоциклети и колела са с 14,1% под междинното равнище за Европейски Съюз. Дания е най-скъпата страна в Европейски Съюз за владение на кола, мотоциклет или велосипед с 38,4% над междинното равнище в съюза, следвана от Норвегия и Нидерландия.

Комуникации

Румъния е най-достъпната страна в Европейски Съюз в категорията връзки, където влизат пощенски услуги, телефони и телефакс съоръжение, интернет връзка. В северната ни съседка разноските в тази категория са с 61,4% под междинното равнище в Европейски Съюз. Следват Полша и България, надлежно с 48,2% и 23,6% по-ниски разноски от междинните за съюза. Норвежците заплащат най-вече за връзки – с 88,7% над междинното равнище в Европейски Съюз, следвани от белгийците и гърците.

Отдих и просвета

В тази категория, в която влизат аудио-визуална и фотографска инсталация, техника за култивиране на информация, визити на културни събития, градина и домашни любимци, цени на вестници, книги и ваканционни пакети, най-достъпната страна в Европейски Съюз още веднъж е Румъния. Там разноските излизат с 37,2% под междинното равнище в Европейски Съюз. Следват Унгария и Полша, а в България разноските за отдих и просвета са с 34% под междинното равнище в съюза. Най-скъпо отдихът и културните мероприятия излизат в Норвегия – 55,2% над средноевропейското ниво, следвана от Швейцария и Исландия. От страните членки на Европейски Съюз преди всичко е Дания с 39,6% над междинното равнище в съюза.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР