България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите

...
България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите
Коментари Харесай

Средностатистическият български мъж взима пенсия само 14 години

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години приблизително не престават заплащанията в страните членки, до момента в който у нас мъжете вземат пенсия приблизително за интервал от 14 години, а дамите съвсем 19 години.

Това разгласи пред БНР шефът на Националния застрахователен институт - Ивайло Иванов. Той добави, че близо 300 000 са хората, които от този месец заплащат по-високи осигуровки, откакто оптималният застрахователен приход от 1-ви януари беше нараснал до 3 750 лв.. Само 20 % от тази група са заети в бранша „ Информационни технологии “, останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния бранш.

Иванов разяснява, че оптималният застрахователен приход би трябвало да се дефинира по формула, като е удачно годишно тази големина да се усилва с растежа на междинния застрахователен приход:

„ Лицата имат интерес техният оптимален застрахователен приход да е по-висок или най-малко съотношението му да нараства с темповете на повишаване на междинния застрахователен приход, защото самите лица ще бъдат ощетени, а когато пристигна денят, в който те би трябвало да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен персонален интерес е да се обезпечават на по-голям оптимален застрахователен приход ".

Ивайло Иванов разгласи, че от по-високия оптимален застрахователен приход приходите в бюджета на Общественото обезпечаване ще се усилят с 212 милиона лв. през тази година, а от растежа на минималната заплата ще се прибавят спомагателни 214 милиона лв.. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лв.. Това са спомагателните пари за пенсии, в това число нарастването на тези, отпуснати до края на предходната година с 11% от 1 юли 2024 година

До края на тази година би трябвало да е подготвен анализът на пенсионната система у нас, само че от Национален осигурителен институт считат, че каквито и промени да се възнамеряват, хората с максимален застрахователен принос би трябвало да взимат по-високи пенсии.

„ Много от хората, които получават минимална пенсия, действително техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, тъй като, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не доближават на хората, с цел да се устоят и по тази причина политиците взеха решение за установяване на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква въпреки всичко да бъдат отличени хората, които способстват за нейното действие “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР