България е сред страните, напреднали най-много в интеграцията на ромите,

...
България е сред страните, напреднали най-много в интеграцията на ромите,
Коментари Харесай

България е сред държавите, напреднали най-много в интеграцията на ромите

България е измежду страните, напреднали най-вече в интеграцията на ромите, демонстрира оценката на Европейската комисия за ромското подписване от 2011 година досега.

Повече деца от ромски генезис вземат участие в образованието и грижите в ранна детска възраст (53 % през 2016 година спрямо 47 % през 2011 г.) — най-големи усъвършенствания са регистрирани в Испания, Словакия, България, Унгария и Румъния — и по-малко напущат учебно заведение прибързано (68 % през 2016 година спрямо 87 % през 2011 г.), оповестява Брюксел. По втория индикатор България още веднъж е една от страните, в които се регистрира най-голямо усъвършенстване, дружно с Испания, Словакия и Чехия.

Като цяло ситуацията постепенно се усъвършенства: да вземем за пример броят на ромите, участващи в образованието в ранна детска възраст към този момент се е нараснал, а броят на прибързано напускащите учебно заведение е намалял. От друга страна, оценката демонстрира също, че 80% от ромите в Европейски Съюз към момента са изложени на риск от беднотия. Този % е по-нисък от този за 2011 година, само че подобренията в образованието, заетостта, опазването на здравето и жилищното настаняване обаче са неравномерни и скромни.

Сегрегацията остава значим проблем, като над 60% от българските ромски деца учат в учебни заведения, в които няма други етнически групи. Освен това прекомерно малко възпитаници съумяват да стигнат до университет.

Липсата на главно здравно обезпечаване продължава да е сериозен проблем в няколко страни членки. Например половината от ромското население в България и Румъния няма достъп до главно здравно обезпечаване.

Достъпът на ромските семейства до съществени услуги (питейна вода и електроенергия) се усъвършенства, изключително в България, Румъния, Словакия и Чешката република, само че ромите в Португалия, Чешката република и Испания се сблъскват все по-често с дискриминация, що се отнася до достъпа до жилища, в това число обществени такива.

Нарастващият дял на младите роми, които не вземат участие в никаква форма на обучение, трудова претовареност или образование (63 % през 2016 година спрямо 56 % през 2011 г.), е обезпокоителен сигнал, че преходът от образованието към заетостта и други области не е ефикасен. Този % е повишен в Испания, Словакия, Румъния, Чешката република и Унгария.Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс съобщи: " Европейски Съюз се основава на полезностите приемливост и тъждество. Все още не всички жители се радват на тези полезности, а това е недопустимо. Държавите членки би трябвало да усилят напъните си за възстановяване на консолидираното на ромите, в случай че желаеме да сложим завършек на предразсъдъците, сегрегацията и дискриминирането, които ромите не престават да усещат и през днешния ден. "

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете, съобщи: " С поддръжката на Комисията държавните управления от Европейски Съюз изготвиха тактики за консолидиране на ромите — това е значимо, само че е единствено първата стъпка. Сега страните членки би трябвало да изпълнят тези тактики и да внесат действителни позитивни промени в живота на хората. Най-важната сфера, в която това би трябвало да стане, е образованието. Децата от ромски генезис би трябвало да имат безусловно същия достъп до учебните заведения като другите деца. Образованието е ключът към по-добро консолидиране в обществото. То открива благоприятни условия за намиране на работа и за по-добър живот за всеки. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР