България е сред петте европейски страни с най-ниски нива на

...
България е сред петте европейски страни с най-ниски нива на
Коментари Харесай

България е предпоследна по газови запаси в Европа

България е измежду петте европейски страни с най-ниски равнища на запълненост на подземните газохранилища, оповестява БГНЕС, базирайки се на данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Страната ни е с равнище на запълненост 61,74%, като по-малко има единствено Латвия (49,7%). Малко пред нас са Унгария (62,52%), Австрия (66,86 %) и Румъния (73,5%).

Запасите от газ в европейските подземни газохранилища през август са надхвърлили целевото равнище от 80% за идния отоплителен сезон. Същевременно вносът на полутечен природен газ в Европа е понижен с 14% през предишния месец по отношение на юли, само че въпреки всичко е достигнал рекордно високи стойности през август.

През август европейските газови складове са нараснали размера си с 13 милиарда куб. м, което е третият максимален размер за този месец от 2011 година насам. Изтеглянето на газ от хранилищата е най-ниското от 2017 година насам - едвам 0,85 милиарда куб. м.

Към края на август запасите за предпазване на газ в Европа са нарастнали до 80,35%, или с 0,3% над междинното за последните пет години към тази дата. В момента в тях се съхраняват към 86,5 милиарда куб. м газ.
 Рискът от дефицит на газ през зимата - действителен, само че управляем
Рискът от дефицит на газ през зимата - действителен, само че управляем

" Няма газ " се трансформира в известен рефрен измежду българските бизнес и политически водачи. Твърдението обаче се основава на пресилен риск

По-рано страните членки на Европейски Съюз се ангажираха да запълнят газохранилищата си най-малко на 80% до зимата на 2022-2023 година и на 90% за всички последващи зими. Миналата година оптималното равнище на запълване на хранилищата е следено на 21 октомври с малко над 83 милиарда куб. м (77,28%).

С най-високи равнища на запълване на хранилищата са Португалия и Полша (съответно 100% и 99,3%). Следват Франция (91,89%), Швеция (90,8%) и Дания (94,62%), Германия има 84,26%, Италия - 82,56%, Испания - 84,71%, Нидерландия - 77,78%, Чехия - 82,12%, Белгия - 89,12% и Словакия - 75,01%.

Капацитетът на хранилищата се запълва с високи темпове, главно заради закупуването на полутечен природен газ (LNG) на сегашните свръхвисоки цени на фона на намаляващите доставки от Русия.

През юни междинната цена на газа в Европа е била към 240 $ за 1000 куб. м, през юли - към 850, а през август - към този момент 215 $ за 1000 куб. м. В пика си цената на газа доближи 3541 $ за първи път от началото на март, с което се приближи до исторически връх - на 7 март 2022 година борсовата цена е била съвсем 3900 $.
 Русия уточни на Европа изхода от енергийната рецесия -
Русия уточни на Европа изхода от енергийната рецесия - " Северен поток 2 "

Енергийната сигурност на Стария континент била невъзможна без Русия

Ново краткосрочно обаче ще усили усложненията на Европа през септември - доставките на газ са изцяло прекратени от нощта на 31 август до нощта на 3 септември заради ремонт на единствения останал компресорен блок, който към момента е в употреба. След привършване на работата и техническо неутрализиране на оборудването преносът на газ ще бъде възобновен до 33 млн. куб.м дневно.

През септември европейските страни ще се сблъскат и със забележителен спад в износа на газ от Норвегия заради огромния брой планувани годишни поправки на находищата и газопреносната инфраструктура на страната. През август доставките се резервираха на равнище сред 300 и 330 млн.куб.м газ дневно. Най-голямото единично привършване на норвежкия потенциал е планувано за 8 септември, като няма да са налични към 185 млн. куб. м на ден. На 7 септември няма да бъдат налични 165 млн. куб. м дневно, на 9 септември - 161 млн. куб. м, а на 10 септември - 168 млн. куб. м дневно. Възстановяването на доставките от Норвегия за Европа може да се чака едвам в края на сегашния месец.

Рекордни за месеца са били доставките на полутечен природен газ (LNG) от терминалите за Европа през август - 10 милиарда куб. м. Това е повече от предходния връх от 7,1 милиарда куб. м през август 2019 година Независимо от това европейските приходи на полутечен природен газ са спаднали с съвсем 14% през предишния месец спрямо юли.
 Шефът на Булгаргаз: Никой не знае дали изобщо ще има газ Обновена
Шефът на Булгаргаз: Никой не знае дали изобщо ще има газ

Булгаргаз желае с 32% нарастване на цената на газа от юли

В момента потенциалът за регазифициране на полутечен природен газ и за по-нататъшно подаване по газопроводите в Европа е 64% от пиковия им потенциал.

По този метод рекордните доставки на полутечен природен газ през август са седмият по величина месечен връх за 2022 година Едва през февруари потоците газ от терминалите за полутечен природен газ са били вторите по величина за този месец. Само за осем месеца постъпленията на полутечен природен газ от терминалите в европейската преносна система са към 84,3 милиарда куб. м. За съпоставяне, през същия интервал " Газпром " е изнесъл 82,2 милиарда куб. м газ за страни отвън Европейски Съюз (включително доставките за Китай).

По данни на Европейската мрежа на операторите на преносни системи през тази година втечненият природен газ ще бъде най-големият снабдител на газ за Европа с дял от 32%.

Доставките от Северно море (главно норвежки газ) заемат второ място с дял от 25%, а доставките на газ от Изток (руски газ, украински газ и оттеглените европейски компании от украинските газохранилища) са на трето място с дял от 24%.

Същевременно делът на втечнения природен газ, регистриран за август, е още по-висок - 35%, като доставките от Норвегия са 29%, до момента в който доставките на съветски газ са спаднали до 13%.
 България не получи пролонгация за офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати
България не получи пролонгация за офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати

Газ по интерконектора с Гърция потича на 1 октомври, убеден енергийният министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР