България е сред над 20-те държави, които приеха в събота

...
България е сред над 20-те държави, които приеха в събота
Коментари Харесай

20 държави, сред които и България, призоваха за утрояване на ядрената енергия

България е измежду над 20-те страни, които одобриха в събота на диалозите на Организация на обединените нации за климата апел за утрояване на международния потенциал за нуклеарна като част от напъните за реализиране на нулеви чисти излъчвания до 2050 година, съобщи Агенция Франс Прес. Сред другите страни, подписали декларацията с апела, са Англия, Канада, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Южна Корея, Молдова, Монголия, Мароко, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Украйна, Обединените арабски емирства, Япония, Гана.

В Декларацията се декларира, че нуклеарната сила играе " основна роля " за реализиране на задачата за въглероден неутралитет. Целта е да се утрои потенциалът на нуклеарната сила до 2050 година по отношение на равнищата от 2020 година. Използването на нуклеарна сила като по-чиста опция на изкопаемите горива е спорно, защото екологичните групи са загрижени за сигурността и изхвърлянето на нуклеарни боклуци. „ Ние не даваме мотив на никого, че това ще бъде безусловно опция на всеки различен енергиен източник “, сподели американският делегат по климата Джон Кери на конференцията COP28 в Дубай. „ Но ние знаем, тъй като науката и действителността на обстоятелствата и доказателствата ни споделят, че не можете да стигнете до нула 2050 година без нуклеарна сила. Това са единствено научни действителности. В това няма интервенция на политика, нито идеология “, посочи той.

Ядрените страни Русия и Китай не се подписаха под апела на 20 страни за утрояване на международния потенциал за нуклеарна като част от напъните за реализиране на нулеви чисти излъчвания до 2050 година, съобщи Агенция Франс Прес. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР