България е сред лидерите в Европейския съюз по наети на

...
България е сред лидерите в Европейския съюз по наети на
Коментари Харесай

Евростат: 59% от наетите на непълен работен ден в България не могат да си намерят постоянна работа

България е измежду водачите в Европейския съюз по наети на повърхностен работен ден, които не могат да си намерят непрекъсната работа. Това демонстрират данни от проучване на Евростат за 2018 година Статистиката демонстрира, че 59% от запитаните са показали, че точно това е повода да са на повърхностен работен ден.

Така страната ни се подрежда на четвърта позиция по този индикатор. Лидер е Гърция със 70%, следвана от Италия (66%) и Кипър (65%). Най-нисък е процентът на наетите на повърхностен работен ден, тъй като не могат да си намерят непрекъсната работа в Естония – 6 на 100. В Белгия, Чехия и Словения те са общо 7%.

 Евростат: 59% от наетите на повърхностен работен ден в България не могат да си намерят непрекъсната работа
© Eurostat

По данни на Евростат в България на повърхностен работен ден са наети 55 хиляди души. Спрямо 2017 година се регистрира сериозен спад на подобен вид служащи, откакто тогава са били 65 хиляди души. Едва 1.8% от всички наети на трудовия пазар са на повърхностен работен ден.

Близо 41 млн. души в Европейски Съюз на възраст от 20 до 64 години работят с сходни контракти. Това е 19% от всички наети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР