България е сред държавите-членки, в които социално-икономическото положение има най-голямо

...
България е сред държавите-членки, в които социално-икономическото положение има най-голямо
Коментари Харесай

Учениците по селата изостават с три години в обучението от тези в градовете

България е измежду държавите-членки, в които социално-икономическото състояние има най-голямо въздействие върху образователните резултати, а териториалната и обществената сегрегация е най-ясно изразена. Средният резултат по четене на учениците в школа в селските региони е със 115 пункта по-нисък от този на връстниците в градовете. Това е еднакво на 3 години учебно обучение, написа в отчет на Европейската комисия за страната ни, представен от Монитор.

„ Разликата сред каузи на учениците с ниски достижения по четене в долния и горния квартил на социално-икономическата канара е 44,9 процентни пункта —най-голямата разлика в Европейски Съюз “, написа в отчета.

Европейска комисия отбелязва още, че в България има наклонност учениците да се групират съгласно това дали достиженията им са ниски или високи, както и според от социално-икономическия им статус.

Средните резултати на учениците в България по четене, математика и естествени науки не са се подобрили спрямо резултатите от 2015г., излиза наяве още от документа. Постиженията на българчетата остават доста под междинните за Европейски Съюз и имат един от най-големите дялове на възпитаници със слаби резултати в трите области. 47,1 % от децата у нас демонстрират слаби резултати по четене, до момента в който междинната стойност за Европейски Съюз е 21,7%. При междинна стойност на слаби резултати по математика, у нас 44,4% от учениците демонстрират такива. По естествени науки достиженията им не са по-добри. 46,5% демонстрират слаби резултати при междинната стойност за Европейски Съюз е 21,6%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР