България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до

...
България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до
Коментари Харесай

България сред 15 страни от ЕС, отправили искане за таван на цените на газа

България е измежду 15-те страни, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на едро на природния газ. Това става преди изключителната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък.

Гърция, дружно с Белгия, Италия и Полша, пое самодейността за сформиране на писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Министрите насочат искане предлагането за установяване на горна граница на цените да бъде последвано от законодателно предложение във допустимо най-кратък период. Енергийната рецесия, почнала през есента на предходната година, се е задълбочила и провокира нетърпим инфлационен напън, който е засегнал съществено семействата и предприятията. Все още не сме се справили с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ, се споделя в писмото.

Експлозиите по газопроводите " Северен поток 1 " и 2, се случиха в миг, когато Европейски Съюз се бори да задържи под надзор покачващите се цени на газа и електрическата енергия.
Това, което мога да кажа е, че се прави всичко допустимо, с цел да се откри произходът на тези събития и на детонациите по газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ". Ще би трябвало да стигнем до дъното на тези следствия, преди да можем да кажем каквото и да било за произхода на тези детонации и за това кой е виновен за тях.
Дидие Рейндерс, комисар на Европейски Съюз по въпросите на правораздаването

Затова и от ден на ден страни от Европейски Съюз, упорстват за таван на цените като единствената мярка, която ще помогне на всяка страна членка да понижи натиска.

Целта на сходен таван е да се успокоят пазарите, на които се следят нерационално високи цени, до 10 пъти по-високи от тези в Съединени американски щати и над два пъти по-високи от тези в Азия. 15-те министри оферират той да се ползва при всички покупко-продажби на едро с природен газ, а освен при импорт от избрани юрисдикции.  

Предложението за ограничение на цените има и своите съперници, като няколко други държави-членки на Европейски Съюз, а точно Дания, Германия и Нидерландия му се опълчват с претекста, че то ще подкопае сигурността на доставките.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР