България е с най-висок социален риск в Европейския съюз, показва

...
България е с най-висок социален риск в Европейския съюз, показва
Коментари Харесай

България е с най-висок социален риск в ЕС

България е с най-голям обществен риск в Европейския съюз, демонстрира показателят за обществена резистентност (Social Rresilience Index), който следи 12 стопански, обществени и политически параметъра в 185 страни от целия свят. Това оповестиха от компанията " Алианц Трейд " (Allianz Trade), която изготвя класацията. 

Резултатите от проучването обгръщат интервала от началото на 2022 година до септември 2023 година

Индексът за обществена резистентност подрежда страните от първо до 185-о място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Тази година България резервира 59-а позиция, въпреки и с леко влошени индикатори, до момента в който Румъния към този момент е на 56 място по отношение на 2021 година, показват от " Алианц Трейд ". Експертите означават, че двете страни остават най-бедните в Европейски Съюз и с най-ниска степен на доверие на жителите към ръководството и прибавят, че доказателство за това са честите цивилен митинги, предварителни избори и нестабилни държавни управления.

Тази година специалистите на компанията предизвестяват за утежняване на обществената непоклатимост на световно равнище, като измежду главните аргументи за това са обезценката на валути, растежът на цените на храни и горива, пониженото присъединяване на работна мощ. Така разликите в равнището на обществен риск сред развитите и разрастващите се стопански системи по света се задълбочават поради другата резистентност на растящите цени на живота и енергийната рецесия, означават те. 

 п
Държавата с най-хубава обществена резистентност в света остава Дания, а в челната тройка влизат още Финландия и Швейцария, които се изкачват с три и с една позиция по отношение на 2021 година Латинска Америка е единственият район в света, където през последните две години се следи понижаване на обществения риск. Най-сериозно утежняване има при страни, които разчитат извънредно на импорт на храна и горива. В същото време при някои експортьори като ОАЕ и Катар се регистрират удобни трендове, се показва в разбора.

Като евентуален фактор за увеличение на общественото напрежение и риск в международен мащаб специалистите на " Алианц Трейд " разпознават идните избори в огромен брой страни през 2024 година. Като различен фактор през идващите години се чака да бъде развиването на изкуствения разсъдък, което може да докара до загуба на работни места и разпространяване на дезинформация.

" Някои държавни управления стартират да вкарват ответни регулаторни механизми, с които да се защитят работните места и да се избегнат други опасности за обществената непоклатимост с навлизането на изкуствения разсъдък. Но за стопанските системи, които са мощно подвластни от сферите на услугите, ще бъде съществено предизвикателство да се приспособяват бързо и да догонват софтуерния прогрес ", се показва в отчета. 

" Индексът за обществен риск може да послужи като още един инструмент за фирмите да се ориентират за стабилността на бизнес средата в съответните страни. Това е спомагателен сигнал какво можем да чакаме в вероятност при реализиране на търговски покупко-продажби с сътрудници на съответните пазари ", разяснява Камелия Попова, шеф на " Йолер Ермес " (Euler Hermes) за България, към този момент оперираща под комерсиалната марка " Алианц Трейд ", представена в известието.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаСтопанската обстановка в България се утежнява през октомври
Източник: Българска телеграфна агенция
работни места изкуствен интелект България индикатори обществен риск .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР