България е прекратила споразумението си с Русия за взаимна защита

...
България е прекратила споразумението си с Русия за взаимна защита
Коментари Харесай

България спира обмена на класифицирана информация с Русия

България е прекратила съглашението си с Русия за взаимна отбрана на класифицирана информация. Това излиза наяве от решение на Министерския съвет от 7 април, на държавната осведомителна система.

Решението е взето на съвещанието на държавното управление предходната седмица и е по предложение на премиера Кирил Петков.

Споразумението, подписано през 2007 година, урежда механизмите за обмяна и контролиране на въпросите на взаимна отбрана на класифицираната информация с гриф „ Поверително “, „ За служебно прилагане “ и „ Секретно “. То регламентира както равнищата на секретна информация, които двете страни обменят, по този начин и механизмите за предаване и предпазване на тайните.

Следва министърът на външните работи Теодора Генчовска да уведоми документално Москва за прекратяването на контракта. В 15-дневен период от влизането му в действие ръководителят на Държавната комисия по сигурността на информация ще би трябвало да обнародва решението в „ Държавен вестник “, излиза наяве още от държавния документ. Действието на съглашението се приключва с приключването на 6 месеца от датата на приемане на уведомлението.

Класифицираната информация съставлява държавна или служебна загадка, както и задгранична класифицирана информация от НАТО и Европейския съюз.

Руската военна инвазия в Украйна докара до напрежение в дипломатическите връзки сред София и Москва. Кремъл включи всички страни от Европейски Съюз, включително и България, в лист с " вражески " страни. Руският дипломат Елеонора Митрофанова в България отправи редица провокативни изявления против страната и евроатлантическата ѝ позиция.

През март България пристъпи към най-масовата акция, санкционираща руски дипломати в последните няколко години. Българското външно министерство изгони 10 чиновници на съветското посолство в София поради „ активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатически връзки “. В края на месеца страната върна за съвещания в София българския дипломат Атанас Кръстнин в опит да подскаже на Русия да изтегли Митрофанова.

Миналата седмица вицепремиерът Асен Василев даже не изключи алтернатива дипломатката да бъде оповестена за личност нон грата. Вицепремиерът Корнелия Нинова обаче на собствен ред оспори това и съобщи, че тематиката не е била обсъждана в държавен формат.

Миналата седмица първият секретар на Посолството на Руската федерация у нас беше упрекнат в шпионаж и разгласен за личност нон грата. Заради дипломатическия си имунитет чиновниците зад граница не могат да бъдат съдени в страната, в която са обвинени в нарушавания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР