България е предприела стъпки за закупуването на съвсем нова австрийска

...
България е предприела стъпки за закупуването на съвсем нова австрийска
Коментари Харесай

Внасяме революционна австрийска ваксина от умъртвен COVID-19

България е подхванала стъпки за закупуването на напълно нова австрийска ваксина, която към момента чака утвърждение за приложимост. Това заяви в Народното събрание здравният министър Стойчо Кацаров.

Става въпрос за напълно нов тип ваксина по отношение на до момента импортираните и употребявани у нас. Препаратът е създаден въз основата на убит вирус, изясни Кацаров. Направили сме поръчка, чакаме разрешението, добави той в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

" Тази ваксина към момента не е позволена за приложимост, само че сме декларирали присъединяване в контракта и това ще даде опция, когато бъде позволена за приложимост, да бъде доставена и в България ", съобщи здравният министър, само че не я назова.

Направени са поръчки за общо 13 909 963 дози ваксини за 2021 година, а от тях към 10 август са доставени 1 183 200 дози, заяви Кацаров. Той успокои, че популацията е подсигурено с задоволителен брой от препаратите против Covid-19 до края на годината, а и за 2022-2023 година и по тази причина сме си разрешили да дарим и да продадем известни количества, с цел да не мине срокът им за приложимост и да не се постанова да ги унищожаваме.

Страната ни е дарила досега 172 хиляди дози ваксина на Бутан, 50 хиляди дози са в развой на подаяние за Босна и Херцеговина, а в развой на продажба са 100 хиляди дози на Норвегия и 546 хиляди дози за Португалия, уточни Кацаров.

За Република Северна Македония 51 хиляди дози също са в развой на подаяние.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР