България е предотвратила 180 000 опита за нелегално преминаване на

...
България е предотвратила 180 000 опита за нелегално преминаване на
Коментари Харесай

Главен комисар Антон Златанов: България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген и по суша

България е предотвратила 180 000 опита за незаконно прекосяване на границата през 2023 година, като са хванати и арестувани 16 000 души. Това сподели шефът на Групово дело „ Гранична полиция " основен комисар Антон Златанов в предаването „ Тази събота " по бТВ.

България и Румъния са признати единствено отчасти в Шенген поради вътрешнополитически аргументи в Австрия. „ Няма никакви професионални аргументи от наша страна за тяхното „ Не " - аргументите са напълно политически и са предвид на техните идни избори. Всичко е наред по нашите граници и е въпрос на време да влезем и сухопътно.

Главен комисар Златанов напомни, че инспекцията на сухопътната ни граница със Сърбия и Турция е дала блестящи резултати през ноември предходната година. Страната ни от дълго време е подготвена за приемането ни в Шенген по суша, само че все пак не стопираме да надграждаме, добави още той.

„ До септември-октомври 2023 година нямаше огромен оптимизъм, че изобщо ще влезем в Шенген. Дори беше отсрочена инспекцията от страна на шенгенските оценители, което показваше, че процесът ще бъде доста комплициран. Но въпреки всичко настъпи поврат и в края на годината страната ни въпреки всичко беше позволена в Шенген, въпреки и единствено по въздух и вода ", сподели още шефът на „ Гранична полиция ".

Той е безапелационен, че с всяка минала година мигрантския напън към Европа се ускорява. „ Основният проблем е обвързван с прекосяването на мигранти по море през Гърция и Италия. Основната част от незаконно пребиваващите в Европа са африканци. През България мигранти от Африка съвсем не минават - засичани са единствено жители от Мароко и то доста рядко. При нас главният поток е от Афганистан и Сирия ", сподели още Антон Златанов.

От думите му стана ясно, че единствено 10% от записаните 380 000 незаконни мигранти минават през така наречен Балкански път. „ Този път не минава наложително през България, той минава и през останалите прилежащи страни. Наскоро излезе една статистика, че мигрантите в Сърбия са главно от Гърция. Това са публични данни, а не политически изказвания ", сподели още той.

Той призна, че не намира логичност за условието за усилване на граничния надзор сред България и Румъния по гледище на Австрия. „ Нашият проект е да пожелаеме смяна в законодателството по този начин, че да бъдат възобновени и назначени нови 1200 гранични служители на реда, само че те ще бъдат употребявани главно за външни граници. Стартирали сме наша вътрешна процедура в Министерство на вътрешните работи, би трябвало да се промени закон, с цел да се позволи увеличението на тази цифра, след което ще стартира последователното набиране на претенденти, тяхното образование и назначение. Това е развой, който ще отнеме сред четири и пет години ", изясни основен комисар Златанов.

Колко гранични служители на реда ще бъдат локирани на българо-румънската граница ще реши ФРОНТЕКС, не Австрия, акцентира той.

В момента по Дъблинския правилник България приема мигранти. Условията на Австрия се извършват и все още и не са поети никакви спомагателни задължения, съобщи Антон Златанов.

Той разяснява случая с тримата отстранени гранични служители на реда, позволили прекосяването на двамата, упрекнати за убийството на Кирил Русев. „ Там изрично съгласно мен има нарушаване, има пропуск. Към момента има дисциплинарно произвеждане, което тече, и ще покаже дали това е користно или безкористно ", съобщи шефът на ГДГП.

Той съобщи, че е провел среща дружно с министъра на вътрешните работи с граничните служители на реда, които Турция желае да бъдат екстрадирани и съдени, като акт на морална поддръжка. По думите му отзивите за работата им са прелестни. „ В България делата са завършили, също по този начин в Европейския съд по правата на индивида делото е прекъснато. Причината Турция да желае от Интерпол тяхното търсене е, че в Турция делата по случая не престават ", изясни той.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР