България е предложила да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29 и

...
България е предложила да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29 и
Коментари Харесай

Скандално! Пентагонът: България предложила своите МиГ-29 на Украйна

България е предложила да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29 и това е станало преди два месеца.

 

Това скандално изказване пристигна от  CNN, като се базира на свръхсекретен отчет на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн документи

 

Един от документите на Пентагона, изтекли в обществените мрежи, разкрива какво Съединени американски щати считат за желанието на някои европейски страни да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година, оповестява организация Си Ен Ен, представена от Българска телеграфна агенция.

Според документа на 23 февруари България е изразила подготвеност да подари своите изтребители МиГ-29.

Това е " предизвикателство ", съгласно отчета, тъй като сходна стъпка би оставила страната без бойни самолети, нужни за осъществяване на нейните патрули за защита на въздушното пространство ( " еър полисинг " ), най-малко до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи " минимум след година ".

Американски публични лица обявиха, че следствието за приключването на документите е в началния си етап, само че проверяващите не позволяват опцията зад него да стоят проруски детайли, отбелязва Ройтерс. Някои от документите наподобява са били изменени по метод, който показва в по-благоприятна светлина съветската позиция. Поне един от тях е маркиран като некласифициран, само че съдържа свръхсекретна информация.

Документите, които наподобява най-малко частично идват от Пентагона и са обозначени като строго секретни, оферират тактическа информация за войната в Украйна, в това число за бойните благоприятни условия на страната.

 

Според един от чиновниците на министерството на защитата доста от документите наподобява са били готови през зимата за военачалник Марк Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати, и други висши американски военни, само че са били налични и за други чиновници и контрактори с нужните позволения за достъп до класифицирана информация, написа вестник " Вашингтон поуст ".

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи, че проверява приключването на информация, за което първи заяви в. " Ню Йорк таймс ". Файловете са включвали секретни слайдове от презентация на брифинг за Китай, за военния спектакъл в Индийско-тихоокеанския район и детайлности за Близкия изток и тероризма, наред с други неща. Един от изтеклите документи се състоеше от карта, за която се твърдеше, че демонстрира положението на бойните дейности, които сега се водят в източния украински град Бахмут, написа в. " Индипендънт ".

 

Информацията, идваща от Пентагона, мощно контрастира на обществено декларираното от президента Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов, че България няма по никакъв мотив да дава изтребители на Украйна.

 

Само преди дни президентът в прав текст разгласи, че " до момента в който ръководи служебното държавно управление, България няма да даде на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори ".

В момента страната ни разчита единствено на руските МиГ-29, от които по едно и също време могат да се употребяват не повече от 7-8 самолета. Наскоро военният министър сподели, че България има общо 18 такива самолета, само че е загадка какво е положението им.

За последния месец Министерство на защитата разгласи 2 публични поръчки, свързани с МиГ-29 за общо над 45 млн.лв. Те са свързани с доставка и ремонт на мотори за изтребителите, което не допуска самолетите да бъдат давани на Киев.

Ако не се намерят мотори за остарелите МиГ-29, техният запас може да бъде продължен най-вече до края на 2023 година Първите от общо 16 закупени изтребителя F-16 се чакат през 2025 година.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР