България е последователна в позицията си за интеграцията на страните

...
България е последователна в позицията си за интеграцията на страните
Коментари Харесай

От ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония

България е поредна в позицията си за интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз при съблюдаване на критерия за оценка на самостоятелните достижения на всяка страна-кандидат. София е подготвена за открит и почтен разговор със Скопие. Служебното държавно управление организира политика на цялостна последователност и не може да се чака смяна в българската национална позиция по отношение на Република Северна Македония. Стриктното осъществяване на Договора за другарство и добросъседство от 2017-а и приемане на гаранции за това са двата съществени критерия, на които държи София.

Това разгласи служебният външен министър Светлан Стоев след среща с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи и португалския външен министър Аугущо Сантош Силва. Двамата са в София, с цел да предложат разновидности за отблокиране на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз. София отхвърли да поддържа преговорната рамка на Скопие през ноември 2020-а поради редовно несъблюдение на Договора от 2017-а, език на омразата, липса на напредък в работата на историческата комисия, гонене на жители на РСМ с българско съзнание.

Без да прецизират какви са предложенията, съгласно изминал в медии план на документ, Португалското председателство предлага гаранциите, които България търси, да бъдат трансферирани в границите на Процеса за стабилизиране и асоцииране, където обаче страната ни няма право да постанова несъгласие.

Еврокомисарят по разширението съобщи, че в консултациите за интеграцията на страните от Западните Балкани България е водеща, основна страна-членка. Силва акцентира, че решаващи за решението дали да бъде даден зелена светлина за Тирана и Скопие са политическите съвещания със София.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР