България е последна по покупателна способност в Европейския съюз. Това

...
България е последна по покупателна способност в Европейския съюз. Това
Коментари Харесай

1 януари вече не е дата за еврозоната. Никой не е влязъл в нея с минимална заплата под 500 евро

България е последна по покупателна дарба в Европейския съюз. Това демонстрират данните на Евростат за предходната година.

„ Развиваме се и растем, само че не с задоволително бързи темпове. Другите страни от Централна и Източна Европа ни изпревариха доста. Те приближават към този момент междинното до Европейски Съюз. Това е по този начин, тъй като не произвеждаме задоволително Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Пак сме последни по продуктивност, по тази причина и като стандарт на живот сме последни “, разяснява в „ Тази заран “ ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„ Европа към този момент стартира сензитивно да изостава от Америка и Китай, към този момент и Индия ще ни догонва като Брутният вътрешен продукт “, добави още той.

„ Откакто сме част от Европейския съюз, България постоянно е била на последно място по покупателна дарба, измерена по този метод. Разбира се, факторите са сложни и основното, към което би трябвало да се стремим, е ритъм на растеж - по-висок от средноевропейския, с цел да може да има някакво действително доближаване. Това, което се случва през последните години, не е задоволително – както във връзка с растежа на вложенията, по този начин и във връзка с растежа на приходите “, уточни основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„ Ще влизаме в еврозоната – няма страна членка, която да е станала част от този общ интеграционен паричен съюз с минимална заплата по-малко от 500 евро “, уточни той.

Според Васил Велев никой към този момент не се ангажира с дата 1 януари - за приемането на страната ни в еврозоната. Според него това ще се случи през 2025 година, само че по-скоро към средата на годината.

„ Стремежът е да усилваме приходите с растеж в стопанската система, а не с взети заеми. За 2024 година за жал имаме двуцифрен спад в промишлеността. Никога повече български министър председател не трябва да споделя и да си мисли– „ няма значение, че българската стопанска система ще пострада “, изясни Васил Велев.

„ Очакваме новото служебно държавно управление да повлияе позитивно, тъй като ние имахме рецесия всяка седмица – всяка седмица се разваляше сглобката по няколко пъти. Сега за 2-3 месеца ще имаме стабилно ръководство “, добави още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР