България е получила разрешение от Европейската комисия за проектиране и

...
България е получила разрешение от Европейската комисия за проектиране и
Коментари Харесай

ЕК разреши строителството на магистрала Струма извън Кресненското дефиле

България е получила позволение от Европейската комисия за планиране и строителство на платното от автомагистрала " Струма " от Кулата към София, което е отвън Кресненското дефиле и минава източно от него. С това се дава опция да стартира работата по последния сектор на автомагистралата сред Крупник и Кресна, заяви районното министерство.

Правителството е упълномощило на министрите на районното развиване и на превоза да подхващат нужните дейности за планиране и създаване на този сектор от " Струма ".

За другото платно на автомагистрала " Струма " – от София към Кулата, което е отвън Кресненското дефиле, занапред ще се преглеждат вероятните други възможности. Възложено е прединвестиционно изследване.

Всъщност Европейска комисия е одобрила на половина признатия вид за трасе още от времето на ГЕРБ – Източен Г10.50. Той планува трасето да се раздели на две платна – едното в посока Гърция да мине през съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София да се построи нов път източно от него. На процедура комисията утвърждава да стартира проектирането и строителството на лявото платно – в посока София – което ще бъде качено по източния скат на Пирин. Експерти сигнализираха още преди години, че строителството там ще е мъчно, защото наклоните са огромни и ще би трябвало да се построят голям брой виадукти.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР