България е от държавите с едни от най-лошите здравни показатели

...
България е от държавите с едни от най-лошите здравни показатели
Коментари Харесай

Рискове и алтернативи при тютюнопушенето - какво казват експертите?

България е от страните с едни от най-лошите здравни индикатори в Европейски Съюз. Това включва както предстоящата дълготрайност на живота, по този начин и други знаци, свързани с развиване на сърдечно-съдови и онкологични болести. Ракът на белия дроб, да вземем за пример, е едно от най-сериозните и водещи последици измежду тези болести. Ако в тази връзка би трябвало да разгледаме държанието на избрани групи хора, главен рисков фактор за горните болести е тютюнопушенето. Анализите демонстрират, че рискът от развиване съответно на това заболяване е над 10 пъти по-висок при пушачите, като 90% от тези случаи са директен резултат от тютюнопушене. В таблиците на Европейското сдружение по кардиология за пресмятане на сърдечно-съдовия риск, България е в най-рисковата група - D, като съвсем всички пушачи над 40-годишна възраст попадат в алената зона, обозначаваща висок сърдечно-съдов риск. У нас съвсем 1/3 от пълнолетните българи пушат (28.7% за 2019 г.), като и по този знак България е първа в Европейски Съюз и напълно естествено това също способства влошените индикатори у нас.

Противно на необятно публикуваното поверие, вредите от тютюнопушенето и директните отрицателни резултати върху организма не са директно свързани с никотина, а на първо място с горенето при цигарите и многото отрови, които се образуват вследствие на това. Температурата на горене на върха на цигарата по време на дръпване е към 900 градуса по Целзий. При тази температура по време на процеса на горене се излъчват голям брой токсични химикали, измежду които има и канцерогенни. Не единствено пушачът вдишва въпросните химикали - те се отделят в околната среда, което в затворени пространства води и до експозиция на непушачи на тютюневия пушек - така наречен пасивно пушене. Друг противен феномен също е остатъчната миризма както в пространствата и колите, по този начин и по облеклата и кожата на самия пушач.

При пълнолетните пушачи сполучливият отвод от тютюнопушене е по-скоро необичайност и се случва след многократни опити. Статистиките сочат, че множеството пушачи (над 70%) желаят да се откажат от навика, само че единствено 5% (в рамките на 1 опит за отказ) действително го извършат без професионална помощ. Дори и в стратегиите за отвод от тютюнопушене, при които има професионална психическа поддръжка, достъп до лекарства и никотин-заместителна терапия, под 50% отхвърлят цигарите за по-продължителен интервал - да вземем за пример към 12 месеца. Дори и след изработен отвод от тютюнопушене, след първата година се вижда, че над 50% пропушват още веднъж. Данните като цяло демонстрират, че в действителност немалка част от пълнолетните пушачи не престават да пушат, най-често заради несполучливи опити за отвод от тютюнопушене, което слага въпроса за нуждата от различни артикули с капацитет за по-малка щета при тази група хора.

Напоследък като опция на тютюнопушенето се показват устройства, които вместо да изгарят тютюна, го нагряват до доста по-ниска температура спрямо горенето на цигарата, като glo и други сходни артикули. При нагряването се отделя аеорозол, който съдържа никотин и мирис, само че не и дим или пушек. Също по този начин липсват катрани, а остатъчната миризма, както и замърсяването на въздуха в околното пространство, са доста по-слаби. Поради неналичието на горене, количеството токсични химикали, което се отделя в аерозола е доста по-ниско спрямо това, което се отделя при пушенето на общоприета цигара. В тази връзка би следвало, понижената експозиция откъм отрови, катрани и канцерогени да има по-малко отрицателни резултати върху организма и това да може да се мери обективно.

В едногодишно проучване, оповестено неотдавна в изданието , обхващащо група пълнолетни пушачи, минали напълно към артикул за нагряване на тютюн след отвод от пушене на стандартни цигари, се рапортува, че въз основа на измерените ранни индикатори за болести, се вижда доста и трайно понижаване на биомаркер, обвързван увреждането на ДНК и развиването на рак на белия дроб. В допълнение се записва доста и трайно понижаване на броя на белите кръвни кафези - инфекциозен индикатор, обвързван с ранното развиване на сърдечно-съдови и други болести, свързани с тютюнопушенето. Наблюдава се и стабилно възстановяване на HDL-холестерола (т.нар. добър холестерол), който е обвързван с понижено развиване на сърдечно-съдовите болести. В изследването се показват още и доста и трайно усъвършенстване на индикатора за положението на белите дробове (FeNO), както и доста и трайно усъвършенстване на основния индикатор за оксидативен стрес - развой, обвързван с редица болести, свързани с тютюнопушенето, като сърдечно-съдовите болести.

Следва да се отблежи, че изгодите от цялостен отвод от тютюнопушене надвишат тези, които се записват при непълен отвод, т.е. понижено на ден количество изпушени цигари. Затова за пълнолетните пушачи е най-добре да спрат да пушат, а за непушачите в никакъв случай да не се стартират да пушат, а тези, които биха траяли да пушат, да бъдат осведомени за наличните други възможности.

 

За създателя:

Д-р Александър Носиков е кардиолог в Диагностично-консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост с 20 години опит, от които 7 година е работил във Англия. Активен преподавател, в това число и на интернационалните конгреси, специалист по ехокардиография, част от изпитната комисия на Европейското сдружение по кардиология за акредитация по трансторакална ехокардиография. Завършил е 2-годишен курс в Лондон по лекуване и диагностика на сърдечната непълнота през 2019-2021 година През последните години е с главен интерес към профилактиката, превантивната кардиология, лекуването на артериалната хипертония и дислипидемиите, както и кардио-онкологията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР