България е намаляла с около милион и половина души през

...
България е намаляла с около милион и половина души през
Коментари Харесай

Димитър Ганев: България се топи заради ниските доходи и неефективното законодателство

България е намаляла с към милион и половина души през последните 10 години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното броене на популацията у нас в края на 2021 година Ако трендовете за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то упованията са през 2030 година, популацията ни да е малко над 6 и половина милиона души, сигнализират специалисти.

“България се топи “ – сподели пред социологът Димитър Ганев от организация „ Тренд “.

Проведено неотдавна социологическо проучване на организацията сочи, че за близо 91% от българите ниските приходи са извънредно сериозен проблем.

“Това евентуално е и измежду главните аргументи за емиграцията и приключването на мозъци от България “ – твърди Димитър Ганев и прибавя:

“Традиционно във всички изследвания обратно в годините постоянно проблем номер едно в страната са били приходите. На второ място се подрежда опазването на здравето, само че на 3-то, 4-то и 5-то са тематики, свързани под някаква форма с демографската рецесия – равнището на раждаемост, емиграция и прочие И това, което ми направи усещане е, че огромна част от интервюираните българи поддържат възможни ограничения, свързани с данъчното облекчение на младежите, а особено за детските надбавки поддръжката е над 80 %. “

Според Димитър Ганев приоритет на всяко едно българско държавно управление са гласоподавателите или „ тези, които са родени, които живеят тук и са задоволително огромна обществена група, която да ги поддържа на едни последващи избори “.

За жал държавните политики, ориентирани съответно в помощ на фамилиите с деца, остават на назад във времето.

“Защото неродените деца нямат право на глас “, споделя Ганев.

И прибавя, че част от ограниченията за битка с демографската рецесия не безусловно са свързани с обособяване на средства от бюджета, а по-скоро с смяна на законодателството:

“Една от основните начинания е привличането на хора от чужбина или на така наречен българска диаспора освен от Западна Европа, само че и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума единствено за пари, а за способена държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в тази ситуация е, че не виждам нещо да се прави в тази тенденция. Знаете ли какъв брой е тежка процедурата за един бесарабски българин, да вземем за пример от Молдова или Украйна, да пристигна да работи тук! Той би трябвало да премине през една административна авантюра. Кому е нужна? Междувременно България и българският бизнес страдат от продължителен дефицит на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, тъй като просто няма хора за тези места “ – споделя Димитър Ганев.

В България битува бездънен скептицизъм за бъдещето на страната и немалка част от причините се свързват точно с демографската рецесия, счита Ганев. Социологът акцентира, че участниците в допитванията на организацията му, постоянно декларират че “България умира “, „ България няма да я бъде “:

“В този смисъл считам, че демографската рецесия е част от аргументите за този надълбоко затвърден скептицизъм в страната. Защото, знаете ли, в случай че виждате от ден на ден младежи, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се основават нови и нови неща, тогава евентуално този скептицизъм нямаше да е толкоз мощен. От своя страна скептицизмът също въздейства на демографските процеси у нас. Това значи, че сме в серпантина, което сигурно не е добра новина” – заключава Димитър Ганев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР