България е надежден съсед и съюзник на Турция. Ще продължим

...
България е надежден съсед и съюзник на Турция. Ще продължим
Коментари Харесай

Хакан Фидан: Целият сухоземен износ за Европа минава през България

България е благонадежден комшия и съдружник на Турция. Ще продължим да прилагаме прецизно конвенцията от Монтрьо. Това съобщи министърът на външните работи на Република Турция Хакан Фидан, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Фидан е в София по покана на българския си сътрудник - вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. След двустранната среща сред двамата първи дипломати и последвалите пленарни диалози на делегациите на България и Турция, Габриел и Фидан дадоха взаимно изказване. Стана ясно, че диалозите са засегнали настоящи въпроси от двустранния и интернационалния дневен ред.

Предадох молба за посещаване в Турция след месец март. Искаме да проведем заседание на съвета за взаимно съдействие, заяви Фидан.

Външният министър на Турция акцентира, че стокообменът сред двете страни може да доближи 10 милиарда евро.


Целият ни сухоземен експорт за Европа минава през България. Тя е главен маршрут за нашите жители, живеещи в Европа. Турското население е друго измерение на нашите връзки, отдаваме огромно значение за реставрацията на нашите монументи в България. Сигурността в Черно море е значима за нас, съобщи още минитър Хакан Фидан в изказването си с Габриел.


От своя страната домакинът акцентира, че Турция не е единствено другарска страна на България, само че и стратегически сътрудник, с който споделяме обща визия за сигурност на Балканите и Черноморския район.

Тази среща е обръщение да дадем общ отговор на районните и международни провокации.

“Ще бъде основана взаимна група енергетика и климат ", заяви Мария Габриел.

Тя акцентира, че България постоянно е подкрепяла европейския път на Турция.

“Като съдружници в НАТО ще развиваме стратегическо партньорство - противоминната група и защитата на въздушното пространство ", сподели още външният министър. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР