България е на последно място в ЕС по математика, а

...
България е на последно място в ЕС по математика, а
Коментари Харесай

PISA: Българските ученици са на последно място по математика в ЕС

България е на последно място в Европейски Съюз по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат новите резултати от интернационалния тест PISA, който ревизира умения на 15-годишните възпитаници да ползват усвоените познания на процедура.
Прочетете още
Най-добри в света по математика и четене още веднъж са учениците от Сингапур, само че пандемията смъква равнището на образованието на всички места по света, сочат резултатите на PISA.

Българските възпитаници имат фрапантно по-ниски резултати по математика и четене спрямо последните години. През 2022 година те се връщат до най-слабото си показване от 2006 година. Това демонстрира, че равнището на българското обучение е същото като отпреди 16 години.

България обаче следва международните трендове, където равнището на начетеност като цяло спада.

По математика България има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 година По четене точките са 404, със спад от 16 точки. По естествени науки равнището на учениците е устойчиво, с три точки по-малко от 2018 година

В световен проект утежняването на резултатите е също толкоз значимо като това в България.

„ Стръмният спад в достиженията, който се следи сред 2018 и 2022, е невиждан. В съпоставяне с 2018 година точките са паднали приблизително с 15 по математика и 10 по четене за страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, оповестява интернационалната организация в отчета си.

Това се случва за първи път в историята на PISA – нормално разликата сред годините е към четири точки по математика и пет по четене.

Отличници по математика, както през миналите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония.

При четенето - отличник още веднъж е Сингапур, следван от Ирландия и Япония.

България остава под междинното равнище на страните - членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Това ни подрежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и естествени науки (преди Кипър).

На Балканите Косово, Албания и Северна Македония са с по-ниски резултати от нас.

Интересно е, че Перу, Колумбия и Катар демонстрират прогрес в образованието.

Като съществена причина за общите резултати се показва пандемията от Covid-19. Според отчета на PISA обаче затварянето на учебни заведения и прекосяването към онлайн обучение е единствено един от факторите за ниските резултати. Както ясно се вижда на графиката, спадът в България е още от 2015 година насам.

В международен мащаб се следи сходна наклонност още от 2012 година, което допуска, че има други структурни аргументи за утежняването, допълват от Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Липсата на дисциплинираност и внимание става все по-голям проблем. Деветокласниците в България споделят, че им е мъчно да учат и внимават в час по математика. 48% от запитаните не слушат какво споделя учителят (за Организацията за икономическо сътрудничество и раз този дял е 30% средно). Близо всеки втори възпитаник в България се разсейва от цифровото си устройство.

„ Смятам, че прекалено много младежи в България са станали съвсем подвластни от телефоните си и се усещат неспокойни, в случай че телефоните им не са покрай тях. Това утежнява резултатите им на теста PISA, само че и можем да забележим по какъв начин това е обвързвано и с по-малко задоволство от живота, от обществените им контакти и повече безпокойствие “, сподели особено за Българска национална телевизия Андреас Шлайхер, шеф на дирекция „ Образование и умения “ в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Според него, учебните заведения у нас би трябвало да приветстват технологиите в класните стаи за работа и следене на напредъка на всеки възпитаник, само че и да лимитират използването на телефони за развлечение от учениците.

Като позитиви Шлайхер откроява интереса и грижата на българските учители към учениците и дейното присъединяване на родителите в образователния развой. За разлика от другите страни, родителите в България са останали заинтригувани от образованието на децата си в това число по време на пандемията.

„ Учителите биха могли да подобрят педагогическите си умения, инструкциите и дисциплината “, прибавя Шлайхер.

Изследването PISA на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) прави оценка уменията на 15-годишните възпитаници да осмислят и ползват наученото по математика, четене и естествени науки в всекидневието.

През 2022 изследването е извършено измежду 690 хиляди възпитаници от 81 страни.

В България са взели участие 6107 деца от 202 учебни заведения. Тестът през 2022 е с главен фокус върху математиката. Задачите включват действителни обстановки като изчисление на валути, избиране на слушалки по отношение на мнения в интернет, придвижване в града, икономисване на пари.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР