България е на път да постигне доброто решение за изграждането

...
България е на път да постигне доброто решение за изграждането
Коментари Харесай

Румен Петков: България може да влезе като съсобственик в „Белене“ с повече от 2.5 млрд. лв.

България е на път да реализира положителното решение за построяването на нови електроенергийни и газопреносни мощности. Страната ни може да влезе като съсобственик в „ Белене " с 2.5 милиарда лв., които към този момент сме вложили в инфраструктура и двата реактора. Това зави в ефира на БТВ Румен Петков - член на ИБ на АБВ. Той бе безапелационен, че решението страната ни да не дава спомагателна държавна гаранция на бъдещия вложител, също е вярно и е съобразено с националните ни ползи. „ Всъщност България може да влезе като притежател в построяването на АЕЦ " Белене " с повече от 2.5 милиарда лв., които към този момент сме вложили в инфраструктура и реактори.

Това, което сме чули от държавното управление е, че се търси стратегически вложител за „ Белене ". Разбира се, че не би трябвало да се дава държавна гаранция, несъмнено и че не би трябвало да се позволява по никакъв метод страната да поема ангажимент да изкупува електрическата енергия, която ще се създава от централата. Позицията на отрасловия министър Теменужка Петкова е доста добра от позиция на отбрана на публичния и народен интерес. Мисля, че след доста компликации и доста неверни ходове и доста огромно, от нищо непродиктувано, закъснение, сме на път да намерим мощното решение за енергетиката ни и АЕЦ „ Белене ", за което ние от АБВ постоянно сме апелирали през годините.

Встрани от тематиката Петков бе свикан за коментар и за напрежението в Министерство на вътрешните работи и готовността на чиновниците за митинги, поради неналичието на развиване по настояването им за повишение на трудовите хонорари. „ С болежка и страдание би трябвало да кажа, че претекстовете за техния митинг са повече от разбираеми. От 2008 година насам, съвсем не им е повишавана заплатата. От 2008 година в сграден фонд е вложено минимално. От тогава насам, те на практика сами дават отговор за облеклото си, за част от снаряжението. Това не е обикновено.

Какво значи вътрешният министър да не се е виждал със синдикатите? Какво значи да се каже: " Да де, ще им увеличим заплатите, само че синдикатите да кажат от къде ще се вземат средства "? Ако я докараме до там синдикатите да дефинират бюджетирането на министерството, което и да е то, то тогава министърът става непотребен. Аз доста се надявам държавното управление да реши въпроса, с цел да не се стига до там, на връх професионалния празник на полицията, да стартира една серия от митинги, от която нищо положително няма да последва ", съобщи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР