България е на първо място с 97% по оползотворяване на

...
България е на първо място с 97% по оползотворяване на
Коментари Харесай

Танева: На първо място сме в Европа по събиране на опаковки от растителна защита

България е преди всичко с 97% по оползотворяване на опаковки от растителна отбрана. Това разгласи при откриването на годишната конференция „ За чисто земеделие и сигурна околна среда “ земеделският министър Десислава Танева, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

Танева добави още, че бизнесът има желание да надгради системата за разделно събиране, а министерството ще търси благоприятни условия досегашните положителни практики да бъдат подкрепени по линия на новата стратегия за селскостопанска политика.

Председателят на Асоциация растителнозащитна промишленост България и уредник на конференцията Детелин Куцаров изясни, че системата за събиране и ръководство на опаковки от артикули за растителна отбрана е стартирала през 2013 година

„ Започнахме да приказваме за такава система през 2009 година Системите в Европа работят по разнообразни способи и по тази причина ние избрахме тази, която най-добре се вписва у нас “, съобщи той и добави, че поддръжката на промишлеността от страна на страната е инвестиция в българското земеделие. Той добави още, че секторът желае да бъде виновен към околната среда и крайния потребител.

Днешният триумф системата реализира единствено за 6 години след въвеждането й в България, до момента в който междинните данни за събираемост в другите страни в Европа през 2017 година са сред 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара. Това излиза наяве от данните на Европейската асоциация за растителна отбрана.

Стана ясно още, че годишно у нас се преработват стотици тонове опаковки като от събраните 97% опаковки – 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени. Само за година от рециклираните пластмасови опаковки се създават повече от 1000 км. изолационни тръби за оптични кабели, предопределени за създаване на оптични кабелни трасета за телекомуникационната промишленост.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР