България е на 19-то място в световния топ 20 на

...
България е на 19-то място в световния топ 20 на
Коментари Харесай

"Грийнпийс": България е световен отровител № 19 със серен двуокис

България е на 19-то място в международния топ 20 на най-големите замърсители със серен двуокис, демонстрира годишният отчет на неправителствената организация “Грийнпийс”, написа "Труд ".

Според разбора през 2018-а страната ни е изхвърлила 350 000 тона серен диоксид (SO2) в атмосферата на планетата. Така тя е единствената държава-членка на Европейския съюз, която се подрежда измежду първите 20 в класацията.

Меглена Антонова от “Грийнпийс-България” изясни, че в отчета за първи път са включени фотоси от няколко спътника на американската галактическа организация НАСА.

Сателитите са снимали “най-горещите точки” в света, където се изхвърля SO2. У нас това са местата, където работят топлоелектрическите централи, които горят въглища за произвеждане на сила.

Става дума за ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, където работят държавната Топлоелектрическа централа “Марица Изток” 2 и по този начин наречените американски централи “Марица Изток” 1 и “Марица Изток” 3.

Заедно със обвързвания с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа “Бобов дол” през 2018 година те са отделили 205 000 тона серен диоксид. Тоест близо две трети от нездравословните излъчвания в България.



Като проблематично място в отчета е посочена и друга централа, посочена за благосъстоятелност на Ковачки посредством офшорна компания – “Брикел” в град Гълъбово.

Според данните на “Грийнпийс” тази Топлоелектрическа централа е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона SO2.

В края на юли Европейската комисия заведе дело против България за превишаване на нормите за серен диоксид в региона на Гълъбово.

Според отчета съществено замърсяване през 2018 година е предизвикала и Топлоелектрическа централа “Варна”, която дава отговор за студения запас на страната.

По мотив делото на Европейска комисия против България от Министерство на околната среда и водите към този момент обявиха, че от години е налице доста понижаване на общите излъчвания на нездравословни субстанции и в частност на серен диоксид.

От ведомството са безапелационни, че все още само в Гълъбово продължава да има проблеми с реализиране на европейските условия за SO2.

ТЕЦ-ове на Ковачки на 33-то и 98-о място по замърсяване

В отчета на “Грийнпийс” има и ранглиста на централите. В нея попадат и две, свързани с Христо Ковачки – на 33 място е Топлоелектрическа централа “Брикел”, а на 98 е Топлоелектрическа централа “Бобов дол”.

ТЕЦ “Бобов дол” и още една централа на Ковачки – “Топлофикация-Перник”, са най-често глобяваните у нас поради превишаване на нездравословните излъчвания.

Само за последните 2 години “Топлофикация – Перник” и TEЦ “Бобов дол” са глобени с над 160 хиляди лева

От началото на 2017 година до момента единствено на Топлоелектрическа централа “Бобов дол” Районната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) е наложила наказания в размер на 102 хиляди лева за разнообразни нарушавания, в това число 50 хиляди лева за депониране на боклуци.

Компанията е санкционирана и че изпуска непречистени води, че експлоатира инсталацията без сероочистка повече часове от позволеното и не прави непрекъснати измервания на размера на димните газове.

В същото време другата Топлоелектрическа централа на Ковачки – “Брикел” в Гълъбово, трябваше да спре работа още в края на 2010 година, откакто комплексното й позволение изтече четири години по-рано, когато тя изразходи в допълнение разрешените є 20 хиляди часа без сероочистващи съоръжения.

РИОСВ – Стара Загора даже издаде заповед за прекъсване, а съдът я удостовери.

След митинги на служащите държавното управление остави два от блоковете да работят, с цел да не остане градът без отопление.

Преди месец фотоси в обществените мрежи демонстрираха голям прашен облак в региона, а от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора оповестиха, че глобяват Топлоелектрическа централа “Брикел”.

Имаше и фрагменти по какъв начин камион с задгранична регистрация разтоварва отпадъци в “Брикeл” – Гълъбoвo.

Тогава специалисти разясниха, че у нас изобщо не би трябвало да има импорт на боклуци за горене. Те настояха за инспекция по какъв начин товарът е стигнал до Гълъбово и с какви документи.

Това не е единственият опит на Ковачки да употребява отпадък в централите си.

През предходната година Топлоелектрическа централа “Сливен” получи позволение за изгаряне на неопасни боклуци – така наречен RDF (refuse-derived fuel).

Такива капиталови планове към този момент са декларирали от Топлоелектрическа централа “Бобов дол”, “Топлофикация – Перник” и “Брикел” в Гълъбово.

Експерти предизвестяват, че тези съоръжения крият нов риск за екологията в тези региони.

Още едно изследване на “Грийнпийс”, само че от 2016 година демонстрира, че държавната Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2” и Топлоелектрическа централа “Бобов дол” са измежду 30-те най-вредни за здравето на хората и виновни за климатичните промени въглищни електроцентрали в Европа.

В отчета се споделя още, че Топлоелектрическа централа “Марица изток 2” е виновна за 730 преждевременни смъртни случая, което я слага на второ място в Европейски Съюз, а на Топлоелектрическа централа “Бобов дол” се падат 470, което й отрежда шесто място.

МОСВ: Обективни са нашите данни

През 2018 година в три общини е регистрирано превишаване на SO2, оповестиха публично от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Става въпрос за Гълъбово, Димитровград и Перник.

“Данните от измерванията са единственият справедлив метод да се дефинира дали обещано обитаемо място е подложено на въздействието на избран замърсител, в тази ситуация – серен диоксид.

Всички останали подходи, в това число потреблението на математически модели, са неточни”, прецизират от ведомството.

И прибавят: “С изключение на община Гълъбово, превишенията са в границите на допустимия от законодателството брой. Що се отнася до Гълъбово превишенията, регистрирани в тази община, се дължат на разположените на дребна повърхност четири огромни топлоелектрически централи.

При избрани условия, в това число неподходящи климатични условия, се получава струпване на високи концентрации на серен диоксид и надлежно – превишаване на избраните правила.

Отбелязваме също, че не е наложително превишенията на нормите за серен диоксид да се записват само към ТЕЦ-овете.

Наличието на топлоцентрала е едната опция за генериране на високи равнища на серен диоксид.

Но превишения се записват и в обитаеми места, в които през зимния интервал, главно по обществени аргументи, семействата употребяват за отопление огромни количества въглища и брикети с високо наличие на сяра.”



Меглена Антонова от “Грийнпийс България”: В страната ни има три „ горещи точки”

– Г-жо Антонова, по какъв начин страната ни да се оправи със замърсяването със серни оксиди?

– Има потребност от повече самодейност от българските институции. От една страна да се прави оценка кумулативният резултат на замърсяването.

Когато си приказваме за замърсяване в даден регион, където има съсредоточено произвеждане на електричество от въглища, има потребност от оценка на общото замърсяване от всички централи.

Министерството на околната среда и водите споделя за замърсяването със SО2, че всяка от централите извършва комплексните си разрешителни и не е в нарушаване на нормите.

Ние се съгласяваме с това за множеството ТЕЦ-ове. Но не се регистрира, че централите, обсъждани групово като източник на SO2, осъществят доста огромно замърсяване.

Отделно европейската енергетика като бранш върви в посока за понижаване на потреблението на изкопаеми горива и прекосяване към нови източници на сила като възобновимата.

– Кои са трите горещи точки на замърсяване в България?

– Това са трите централи “Марица Изток”, Топлоелектрическа централа “Бобов дол” и Топлоелектрическа централа “Варна”.

– Какво би трябвало да се направи?

– Нужна е централизирана политика, с цел да намалее производството на въглища. Вероятно за дадени Топлоелектрическа централа като “Бобов дол”, която е над 50-годишна, това ще значи затваряне.

За другите по-нови централи като “Марица Изток” 1,2,3 би трябвало да стартира да се мисли за вложения. За подобряването им дълготраен проект за понижаване на излъчванията.

Но в случай че това не е стопански преференциално за тях е добре да се мисли каква е тактиката за затварянето им.

Европа счита, че 2030 година е подобаващ небосвод за затварянето на огромна част от въглищните производства. Време е България да стартира да мисли в тази посока.

Вече има страни от Европейски Съюз, оповестили дати за затваряне на тези производства. Такива са Германия, Холандия.

– Кой е най-големият замърсител в България?

– Когато си приказваме за серни диоксиди, можем да кажем, че това са въглищата и изгарянето им. Такъв образец е Топлоелектрическа централа “Марица Изток” 2 (държавната централа в Маришкия басейн – б.а.), защото има огромно произвеждане.

Също Топлоелектрическа централа “Брикел, който е с доста остаряла апаратура. Такива са двете американски централи Марица Изток 1 и 3 – те също регистрират съществено замърсяване.

– Какво е качеството на въздуха в България?

– В България има потребност от доста усъвършенствания. Основно в регионите, където има производства. Редовно получаваме фотоси от хора, живеещи в такива райони.

Конкретно в Гълъбово виждаме много постоянно обгазяване на града и считаме, че е нужно да се вземат по съответни ограничения.

– Как ще коментирате заведеното дело от Европейски Съюз против България поради замърсяването със SO2?

– България от дълго време знае, че Европейски Съюз ще вземе съществени ограничения. В последна сметка се получава, че ние като данъкоплатци ще плащаме поради това два пъти – от една страна е здравният разход, а друга страна ще плащаме санкциите, наложени от Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР