България е изнесла за страни от ЕС приблизително около 10

...
България е изнесла за страни от ЕС приблизително около 10
Коментари Харесай

Евростат: Изнесли сме около 10 000 тона пчелен мед в ЕС

България е изнесла за страни от Европейски Съюз почти към 10 000 тона пчелен мед, а за страни отвън Европейски Съюз - към 4 тона мед, демонстрират данни на Евростат за износа и вноса на натурален пчелен мед от 28-те членки на Европейски Съюз през 2018 година

Повод за проучването е днешния Световен ден на пчелите.

В същото време страната ни е внесла към 12 тона пчелен мед от страни отвън Европейски Съюз и 3,5 тона мед от страни на Европейски Съюз, демонстрира европейската статистика.
Странджанският манов мед към този момент е предпазен артикул в Европейски Съюз Това е осмият хранителен артикул от България със предпазено название по генезис
Страната ни е значим експортьор на първокласен мед за Германия, Австрия, Италия, Франция, Съединени американски щати, Норвегия и други, като в последно време изнасяме мед и за страни от Близкия изток (без Турция), изясни ръководителят на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов, представен от Българска телеграфна агенция.

Пазарният дял на износа ни за Европейски Съюз е към 1 %, само че за сметка на това компенсираме с качествена продукция, акцентира инж. Михайлов.
Каква отбрана имат нашите обичайни артикули? Промени в Закона за марките и географските означения могат да доведат да загуба на изключителните права върху някои от тях
Като проблем пред сектора е неналичието на българска марка пчелен мед, с която родните пчелари да се наложат на европейските пазари, разяснява още инж. Михайлов.

Според него не на последно място е и казусът със смъртността при пчелите през последния месец заради напръскване на аграрни площи с пестициди. В някои региони на Северна България и в региона на Гоце Делчев има записана съвсем 100-процентова смъртност на пчели, при междинен индикатор от 10 на 100 за обособен пчелин, съгласно специалиста.
Пчелари излязоха на митинг поради всеобщия мор на кошери Недоволство на заетите в сектора пораства, приготвя се и народен митинг
В началото на месеца производители предизвестиха за всеобщ мор на пчелите у нас. Те излязоха на митинг с апел за законодателни промени и ефикасни санкции за земеделците, които пръскат културите с пестициди. След апела на пчелари от няколко обитаеми места страната стартира инспекция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР