България е изнесла стоки на обща стойност 55.8 млрд. лева

...
България е изнесла стоки на обща стойност 55.8 млрд. лева
Коментари Харесай

Скъпата енергия вдигна търговския дефицит на България

България е изнесла артикули на обща стойност 55.8 милиарда лв. за първите 10 месеца на актуалната 2021 година. Това съставлява растеж от 23% по отношение на същия интервал на предходната година. В същото време, вносът на артикули към края на октомври възлиза на 61.8 милиарда лв., като нараства с 25.6% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Така вносът от началото на годината регистрира по-висок напредък по отношение на износа, което се материализира под формата на негативно комерсиално салдо в размер на 5.99 милиарда лв..

Основен принос за негативната стойност на външната търговия на България е търговията с трети страни (тези отвън ЕС). И по-конкректно - комерсиалното салдо с Русия възлиза на негативна стойност от цели 3.8 милиарда лв. за първите 10 месеца на година. Тоест разликата сред изнесената продукция и импортираната продукция приближава 4 милиарда лв. в интерес на Русия.

Това се дължи на високите цени на енергийните артикули, като съветският експорт към България обичайно съставлява най-вече енергийни доставки. Според данните, общият импорт у нас на „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ доближава стойност от 4.84 милиарда лв. към края на октомври, което е растеж от 63.3% на годишна база. За съпоставяне, година по-рано вносът по това перо възлизаше на 2.9 милиарда лв..
Търговия с трети страни
За първите 10 месеца на тази година износът на България към трети страни (тези отвън ЕС) възлиза на 18.7 милиарда лв.. Това съставлява растеж от 20.8% на годишна база. Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония, Руската федерация и Украйна, които образуват 58.4% от износа за трети страни

В същото време, вносът на артикули от трети страни у нас пораства с 26.4% на годишна база до стойност от 24.4 милиарда лв. към края на месец октомври. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.

Външнотърговският баланс на България с трети страни е негативен в размер на 5.69 милиарда лв. към края на октомври.
Търговия с Европейски Съюз Вносът от Русия скочи с над 50%
Българският импорт на артикули от Руската федерация нараства с 52.6% на годишна база към края на месец септември тази година, сочат данните...

Традиционно данните за търговията със страните от Европейски Съюз се движи с месец забавяне.

За интервала януари – септември, България е изнесла артикули за Европейски Съюз в размер на 32.7 милиарда лв.. Това съставлява растеж от 23.7% на годишна база. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 69.4% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

За същия интервал, у нас са импортирани артикули от Европейски Съюз доближават стойност от 33.19 милиарда лв., като това съставлява растеж от 25.3% на годишна база. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.

Външнотърговското салдо на България с Европейски Съюз през интервала януари - септември 2021 година е негативно и е на стойност 409.8 млн. лв..

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР