България е готова за посрещане на нова вълна на коронавируса.

...
България е готова за посрещане на нова вълна на коронавируса.
Коментари Харесай

Кацаров: България жертва възрастните, като ваксинира първо младите

България е подготвена за посрещане на нова вълна на ковид. Това съобщи служебният здравен министър доцент Стойчо Кацаров в парламентарната зала. Той уточни, че е признат проект, който разделя ограниченията на 4 групи – от „ зелена зона “, в която сме сега до „ тъмночервена зона “, при която ще работят единствено хранителни магазини, аптеки и банкови институции.

В двете останали зони проектът планува детайлно кои действия ще бъдат спирани, изясни здравният министър:

„ Това ще постави завършек на неприятните практики пъкъл хок вечерта да се афишира, че на следващия ден се затваря или на следващия ден се отваря, а и на неприятните практики да се отварят бизнеси в разгара на вълната или да се затварят без никакво пояснение “.

Според него ще има и по-добро ръководство на болничните кревати, като пациентите ще се концентрират на едно място до запълването на потенциала и чак по-късно ще стартира настаняването им на други места:

„ Една от аргументите, довели до огромното разпространяване на вируса е, че са настанявани пациенти във всички лечебни заведения по едно и също време, това е асъдействало за разширение на инфекцията, а не за нейното преодоляване “.

Според него са позволени основни неточности в подготовката за Коронавирус вълната, в организацията на хоспитализациите и на имунизирането на популацията през първите месеци на тази година на процедура са довели до „ жертване “ на възрастните и хронично болните и то с директен резултат от над 10 000 жертви.

„ За разлика от съвсем всички страни в света и всички в Европейски Съюз, България не даде приоритет на най-уязвимото население – хората над 60 година и хората с тежки хронични болести. В Плана за имунизация те са сложени в последната четвърта фаза, след доста други категории, чиновници, чиновници във ферми за норки и така нататък (…) Над 80% от умрелите от Коронавирус са на над 60 година – когато ги ваксинираш, освен намаляваш разпространяването, намаляваш внезапно смъртността. Тази неточност съгласно специалистите коства към 10 000 смъртни случая “, акцентира министърът.

И добави: „ Това, което България направи, е че тя жертва възрастното потомство – ваксинира най-вече младите и дейни хора в продължение на 5 месеца. Имунизирахме спортисти, футболни тимове, изпращаха се мобилни екипи в разнообразни компании “.

Той означи, че още първата неточност на здравните управляващи по времето на кабинета „ Борисов 3 “ е била при договарянето на имунизациите, което е оставило нашата страна с доста дребни количества поради забавянето на препарата на „ АстраЗенека “. Чак до юни е имало проблеми с логистиката за персоналните лекари, а в това време още от февруари е спряло спазването на етапите от проекта, разгласен от Костадин Ангелов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР